Експерти розповіли про специфіку кібершахрайств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розповіли про специфіку кібершахрайств

Фінтех і Картки
676
В рамках круглого столу Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем «ЕМА» експерти розповіли про найпопулярніші види кібершахрайства в Україні та озвучили кілька цифр про них.
Найпопулярнішими фінансовими злочинами є:
  • продаж неіснуючих товарів в інтернеті,
  • створення фіктивних інтернет-магазинів;
За даними «ЕМА», в 2015 році було зафіксовано 43 000 фішингові операції, в результаті яких збитки склали близько 95 млн грн.
З початку 2016 року Асоціацією було виявлено 149 фішингових сайтів, на які щомісяця потрапляють від 15 до 30 тисяч користувачів.
Дуже часто конфіденційну інформацію по карті користувача шахраї отримують у самого користувача за допомогою фішингу. Це прийом, який передбачає дзвінок жертві від імені нібито співробітника банку, уповноваженого органу і т. д. Довірливі користувачі, таким чином, самі називають номер картки, термін її дії та CVV-код. За минулий рік в 94% випадків людина, яка телефонувала, представлявся співробітником банку. А в 76% випадків держатель картки сам розголошував персональні дані. Середня сума втрат становила 5000 грн.
Серед банкоматного шахрайства в Україні найчастіше спостерігається скіммінг і кеш-треппінг, або захват готівки. Кеш-трепінг відбувається з використанням липкої стрічки, яка кріпиться на отвір для видачі готівки в банкоматі. Кількість випадків захвату готівки в банкоматах зросла більше ніж у 100 разів з 2014 року.
Крім того, кібершахраї встановлюють шкідливе ПЗ на банкомати, націлене на перехоплення даних по карті або спустошення банкомату (джекпоттінг).
За матеріалами:
PaySpace Magazine
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас