Як отримати вклад через Фонд гарантування вкладів? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як отримати вклад через Фонд гарантування вкладів?

Кредит&Депозит
4118
З 2013 року кількість банків в Україні скоротилася в два рази. На 1 грудня 2016 за даними НБУ в країні налічувалося 98 платоспроможних фінустанов. Інші банки були визнані банкрутами. Вкладники деяких з них досі отримують компенсації своїх депозитів. Про те, як отримати вклад через Фонд гарантування вкладів, читайте далі.
Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» визначив максимальне відшкодування, яке зможуть отримати вкладники за депозити в одному банку, у 200 тисяч гривень. У цю суму входять відсотки за вкладом, розміщеним у банку-банкруті.
Зазвичай Фонд виплачує гарантовану суму безпосередньо у відділеннях проблемного банку або через банки-агенти. Процедура починається після введення в банк тимчасової адміністрації. На веб-сайті ФГВФО з’являється інформація про старт виплат по кожному конкретному банку – терміни виплат та назва кредитної установи, в якому можна забрати кошти. У першу чергу відшкодовуються депозити, термін яких вже закінчився.
Перелік необхідних документів:
  • паспорт громадянина України
  • заява (форма є на порталі Фонду),
  • ідентифікаційний код,
  • договір (додатково)
  • свідоцтво про народження дитини (копія) або документ, що підтверджує статус законного представника (копія) для батьків або опікунів, які отримують вклад за нього.
  • свідоцтво про право на спадщину (завірена копія) для вкладників, які отримують вклад у спадок.
Що треба знати про виплату вкладу?
Гроші з поточних рахунків повертають за тією ж процедурою, що і банківські вклади, валютні вклади виплачуються у гривні за курсом НБУ в день, коли банк був визнаний неплатоспроможним, депозит вкладника, який перебуває за межами України, може забрати уповноважена особа.
Як повернути депозит понад 200 тисяч гривень?
Депозити понад 200 тис грн стоять на четвертому місці в черзі задоволення вимог кредиторів банку. Шанс повернути такий вклад є, але трирічний досвід банкрутств показує, що він досить примарний.
Для цього потрібно подати заявку ліквідатору банку і потрапити в список кредиторів. На цю процедуру відведено 30-денний термін з моменту відкликання ліцензії у банку. Відповідну інформацію потрібно відслідковувати на сайті самого банку та на порталі Фонду гарантування.
Той, хто не впишеться в терміни, зможе потрапити в чергу на виплату великого депозиту тільки після рішення суду. Такої процедури варто дотримуватися клієнтам банків, які користувалися передплаченими картками.
Крім стандартної процедури, вже є прецеденти повернення грошей через суд. У липні 2016 стало відомо, що вкладники банку-банкрута домоглися виплати понад 200 тис. гривень. Справа розглядалася в Апеляційному суді Києва.
За матеріалами:
PaySpace Magazine
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас