Експерт розповів про проблеми з видобутком газу на новому родовищі у Чорному морі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів про проблеми з видобутком газу на новому родовищі у Чорному морі

Енергетика
1825
Попри знайдене багате на газ родовище в Чорному морі, для України буде проблематично впоратися з ним, тому що на його розробку немає коштів.
Про це заявив у коментарі виданню “ГОРДОН” експерт з енергетичних питань, президента Центру “Стратегія ХХІ” Михайло Гончар.
За його словами, Україні рано радіти знайденому родовищу, позаяк немає бурових установок для його видобутку, а на нові немає грошей.
“У будь-якому випадку від отримання результатів геологорозвідки до отримання газу проходить сім-десять років. Навіть при хороших умовах. А у нас є проблеми. Наші бурові установки (так звані “вишки Бойка”) вкрадені і знаходяться в Криму. Потрібно купувати нові, але грошей немає. Другий варіант – повернути вишки – теж не виглядає реалістичним. Скоро три роки після окупації Криму, а ми спостерігаємо лише мляві несистемні спроби підняти питання. І зрозуміло: навіть якщо вдасться щось вирішити в суді, процес повернення установок не буде швидким. Напевно, найкращий варіант у нинішніх умовах – залучити інвестора. Але це складно зробити в умовах правової невизначеності”, – зазначив Гончар.
Він також зазначив, що останнім відкриття української експедиції тільки підтверджує версію, що північно-західна ділянка моря в цілому досить перспективна для розробки газових родовищ.
Як повідомлялося, єдине в Україні геолого-розвідувальне судно “Искатель” виявило 35 млрд кубометрів газу на північно-західному шельфі Чорного моря (Одеська область).
Як заявляв тимчасово виконуючий обов’язки голови Держслужби геології і надр України Микола Бояркін, Україна має достатньо ресурсів для забезпечення власних потреб газом і має можливості його видобувати самостійно.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас