Нацфінпослуг схвалила порядок здійснення виплат фізособам за ОСЦПВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацфінпослуг схвалила порядок здійснення виплат фізособам за ОСЦПВ

Фондовий ринок
357
Національна комісія з регулювання ринку фінансових послуг схвалила порядок здійснення виплат фізособам за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземного транспорту (ОСЦПВ) в разі виходу страховика з Моторного (транспортного) страхового бюро до визнання його банкрутом та/або його ліквідації.
Дане рішення затверджено на засіданні Нацфінпослуг.
Регулятор схвалив розроблений дирекцією МТСБУ механізм здійснення виплат за страховика, який припинив членство в бюро до визнання його банкрутом та/або його ліквідації, з умовою доопрацювання документа в частині уточнення термінів початку виплат, подачі заяв та порядку формування списків.
“На жаль, в рамках чинного закону здійснювати виплати постраждалим за компанії, які втратили членство і ще не є банкрутами або ліквідованими, неможливо, бо це нерегламентована виплата. Тому було прийнято рішення використовувати можливість повернення страховику, який втратив членство в МТСБУ, його базового гарантійного внеску шляхом виплат потерпілим”, – розповіла заступник генерального директора МТСБУ Людмила Білошицька.
Зокрема, представлений механізм передбачає здійснення виплат фізособам за документально підтвердженими заявами за графіком, затвердженим президією за поданням дирекції.
Виплати за шкоду здоров’ю та життю потерпілого здійснюються в першу чергу і в повному обсязі оціненої шкоди, в другій черзі – виплати за шкоду майну страхувальника, але не вище граничної суми виплат на одного потерпілого.
Гранична сума буде розраховується з урахуванням обсягу загальних зобов’язань страховика і отриманих МТСБУ заяв від страхувальників.
Якщо виплата бюро здійснена в розмірі нижче розміру оціненої шкоди, страхувальник може отримати залишок коштів після визнання компанії банкрутом.
Даний механізм з урахуванням уточнень повинен бути узгоджений президією МТСБУ 20 грудня.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас