Британія будує найбільше в світі кріогенне сховище енергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британія будує найбільше в світі кріогенне сховище енергії

Енергетика
1655
Близько Манчестера буде побудовано найбільше в світі кріогенне сховище енергії. Воно зможе протягом 6 годин забезпечувати все місто електрикою, заявила компанія Highview Power Storage.
Одна з головних проблем з відновлюваними джерелами енергії на кшталт вітру або сонця в тому, щоб знайти настільки ж чистий спосіб зберігання надлишку енергії на випадок, коли вітер вщух, а сонце пішло за хмари. Кріогенна технологія має ряд переваг перед акумуляторами і гідроенергетикою.
Принцип роботи грунтується на використанні електрики для охолодження повітря до рідкого стану, яке потім зберігається в великих ізольованих цистернах. Коли потрібна електрика, рідке повітря нагрівається і знову переходить в газоподібний стан, що призводить до руху турбіну, що виробляє електрику.
Кріогенне сховище не вимагає токсичних або рідкісних матеріалів і не обмежена географічно, як гідроенергетика. Крім того, обладнання коштує не дуже дорого, чого не скажеш про акумулятор, і збирається з компонентів з тривалим терміном служби, що знижує технологічні ризики.
Термін здачі станції GigaPlant ще не визначений, але компанія вже замовила 4 величезних зріджувачі, дві цистерни на 7700 тон кожна і вісім турбін на 25 МВт. Таким чином, потужність майбутньої станції складе 200 МВт, повідомляє Seeker.
Першу пілотну станцію Highview Power Storage побудувала в Британії в 2011 році, і вона працювала до 2014. Її потужність становила 360 кВт. У тому ж році компанія отримала кошти на нову докомерційну станцію потужністю 5 МВт, яка почне роботу в наступному році.
Новий спосіб зберігання енергії розробили вчені МТІ. Вони використовували металоорганічні структури, щоб створити струмопровідну губку з великою площею поверхні і високою швидкістю зарядки. Такі суперконденсатори можуть витіснити з ринку сучасні акумулятори.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас