Олег Вдовичен: Пастка для інвестора, або Податкові ризики капіталізації боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олег Вдовичен: Пастка для інвестора, або Податкові ризики капіталізації боргу

Казна та Політика
558
Якою є точка зору фіскалів щодо внесення права вимоги до статутного фонду? Загальна позиція, викладена в листах ДФС, хоча і розмито, але говорить про те, що подібного роду господарська операція не має впливу на фінансовий результат і, відповідно, податок на прибуток виключений.
Але, як іноді буває в податкових органах, коли ліва рука не знає, що робить права, практика контрольно-перевірочної роботи підносить своє особливе бачення даної ситуації.
У останні роки бізнес зіткнувся з гострою проблемою відсутності обігових коштів для погашення зобов’язань перед кредиторами.
Коли кредитор і засновник (учасник) суб’єкта господарювання суміщаються в одній особі, найбільш «безболісним» виходом є збільшення частки в статутному фонді з одночасним зарахуванням зустрічних однорідних грошових вимог.
Здавалося б, які претензії можуть бути з боку фіскальних органів?
Але практика податкових спорів говорить про те, що все неможливе стає можливим, а елементарні поняття отримують запаморочливі трактування.
Отже, беручи на озброєння такі норми:
- учасник товариства з обмеженою відповідальністю не звільняється від зобов’язання внесення частки в статутний фонд, у тому числі шляхом зарахування прав вимог до товариства (частина 2 статті 144 Цивільного кодексу).
- мова про зустрічні однорідні вимоги (відповідно до статті 601 Цивільного кодексу) допускається недоречною, оскільки зобов’язання засновника щодо збільшення статутного фонду не виникає перед підприємством, а перед загальними зборами учасників.
Фіскали визнають суму кредиторської заборгованості доходом, збільшують фінансовий результат і висувають претензії по податку на прибуток.
Як кредиторська заборгованість потрапляє в доходи? У ДФС все просто і лаконічно – товари (послуги, роботи, позики) отримані, але в кінцевому підсумку не оплачені, відповідно – отримані безкоштовно…
Таким чином, приймаючи рішення про внесення права вимоги в статутний фонд, варто враховувати існуючі податкові ризики і можливі наслідки.
Дане питання є свіжим, «інноваційним підходом фіскалів», але практика адміністративного оскарження вже на їхній стороні.
Разом з цим варто зазначити, що судових рішень щодо фіскального відображення права вимоги у складі доходів від господарської діяльності поки ще немає, тому продовжуємо тримати «руку на пульсі».
Олег Вдовичен, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання “Вдовичен та партнери”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас