Костянтин Гусєв: «Зомбі повертаються», або що означає нова риторика Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Костянтин Гусєв: «Зомбі повертаються», або що означає нова риторика Нацбанку

Кредит&Депозит
4156
Тижнем раніше прес-служба НБУ збентежила громадськість, повідомивши про якісь “системні ризики для фінансової стабільності країни”. Це було пов’язано з судовими рішеннями про відновлення діяльності банків, які вже ліквідуються з відома регулятора. Цікаво, що з подачі Валерії Гонтарєвої цей процес назвали “зомбі повертаються”.
У своєму повідомленні з приводу рішень судів, юристи Національного банку, зі знанням справи, зазначають, що подібні неправомірні “кроки” правосуддя створюють дуже небезпечний прецедент.
«Власники раніше ліквідованих банків використовують судову систему в особистих інтересах, а також як напівлегітимний інструмент для повернення цих банків на кредитно-фінансовий ринок країни», – стверджують знавці деструктивного культу (зомбі) в особі вітчизняного НБУ.
Такі необгрунтовані дії судів можуть повністю знівелювати всі зусилля цього самого регулятора, який день і ніч працює над оздоровленням і очищенням фінансового сектора України.
Мабуть тому НБУ, збентежений феноменом постання з мертвих, попереджає громадськість про виникнення “небезпечних ризиків, що заважають фінансовій стійкості”.
Якщо Ваша рука ще не потягнулася за святою водою, давайте розбиратися зі всією цією чортівнею більш детально.
На жаль, НБУ у своєму меседжі про банки вкотре демонструє нам своєрідне розуміння процесу оздоровлення банківської системи.
Ось, наприклад, як вже зазначалося, регулятор говорить про можливість виникнення окремих “системних ризиків для фінансової стабільності”… Але ж НБУ має достатньо механізмів для повернення на ринок оздоровлених і очищених банків, що відповідають нормам законодавства.
При цьому факт того, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб за три роки активного виведення банків з ринку не зміг повернути виплачені вкладникам кошти, отримавши у розпорядження всі активи банків, що сумарно перевищують витрачені кошти в рази, просто свідчить про нездатність ФГВФО повернути кошти (державні) взагалі.
Незрозуміло також, як “уникнення відповідальності банків за доведення банків до банкрутства” може переноситися на центральний банк країни…
Та й вельми спірні всі міркування про те, що потенційні інвестори (в широкому сенсі) злякаються цього процесу, бо по-перше – нових інвесторів не видно, по-друге, у банків вже були інвестори, чиї інтереси порушені (якщо так вирішив суд).
Але, якщо подивитися на це через призму архетипових персонажів сучасної масової культури (чи то пак “зомбі”), то виявиться, що відновлення діяльності 9 банків судами є хорошою знаковою подією, яка, як мінімум, може і мусить привести до вдосконалення законодавства.
Ось, наприклад, в частині змін, які дозволять їхнім акціонерам брати участь у реалізації цих активів, самим продавати свої активи за цінами, які їх задовольняють, а не за цінами, які встановить Фонд (хоча б і через аукціон).
Так, це копітка робота, в тому числі із залученням експертів, громадських організацій, і звісно, потерпілих, але, тільки в цьому випадку вкладники, можливо, отримають більше компенсації.
Використання термінів типу “банки-зомбі” так і хочеться залишити на суд Всевишнього. А от обіцянка не виконувати рішень судів, що набрали законної сили, у нашій “правовій державі”, яка, до того ж, прагне в Євросоюз, гідне оцінки цілком земної правоохоронної системи.
Костянтин Гусєв, адвокат, експерт у сфері банківського права
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас