Новий полімер дозволить заряджати електромобіль за кілька хвилин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий полімер дозволить заряджати електромобіль за кілька хвилин

Енергетика
4191
Вчені розробили полімер, який в кілька разів підвищує продуктивність іоністорів — суперконденсаторів, які зберігають і розподіляють великі обсяги енергії. Для виробництва матеріалу дослідники застосували технологію, яка використовується для створення гнучких контактних лінз.
Технологія може підвищити щільність енергії іоністорів в 1000-10 000 разів — достатньо встановити елемент з нового матеріалу на місце електроліту. Отриманий іоністор зможе заряджати смартфон або ноутбук за кілька секунд, а електромобіль — за кілька хвилин. На даний момент на зарядку електрокара йде 6-8 годин, але якщо замінити існуючі акумулятори інноваційними іоністорами, процес значно прискориться. Таким чином, з Лондона в Едінбург можна буде дістатися без підзарядки, зазначає Bloomberg.
Глава Tesla і SpaceX Ілон Маск раніше заявляв, що іоністори приведуть до революції в сфері транспортних технологій. Вони вже використовуються в деяких китайських автобусах, але їх запас ходу поки сильно обмежений. Удосконалені електронні компоненти дозволять громадському транспорту заряджатися за декілька секунд, причому зарядка потрібна буде після 20-30 зупинок.
Вчені також відзначають, що матеріал може застосовуватися для створення біоелектроніки, датчиків, переносних пристроїв і оптики нового покоління. Augmented Optics Ltd. вже створили компанію SuperCapacitor Materials Ltd. для просування нового продукту. Повномасштабний прототип з’явиться в наступному році.
Раніше подібну технологію представила команда вчених з Університету Центральної Флориди (UCF). Вони відкрили метод створення гнучких суперконденсаторів (іоністорів), які здатні зберігати більше енергії і перезаряджатися понад 30 тисяч разів без зниження продуктивності.
Однак поки більшість компаній намагаються прискорити процес підзарядки електронних пристроїв і автомобілів зі звичними літій-іонними батареями. Технологія компанії ABB може заряджати електробуси за 15 секунд, а швидкісна електрозаправка Proterra за 10 хвилин забезпечить пробіг автобуса в 50 км. Toshiba використовує методику бездротової зарядки на основі магнітного резонансу, яка заряджає автобус за 15 хвилин.
Навесні вчені з Національної лабораторії Оук-Рідж при Міністерстві енергетики США створили високоефективну бездротову зарядку потужністю 20 кіловат, яка заряджає електротранспорт в три рази швидше від аналогів.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас