Від нової фінансової піраміди постраждали 250 тисяч українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від нової фінансової піраміди постраждали 250 тисяч українців

Кримінал
1630
В Україні накрили нову фінансову піраміду. Вона працювала в інтернеті, використовуючи власну платіжну систему, і обіцяла за вклади казкові відсотки. В результаті постраждали 250 тисяч вкладників з усієї України. Експерти кажуть: подібних структур все більше, тільки довести вину їх організаторів нереально, адже люди добровільно несуть туди гроші.
Гроші переводили в хелікси
СБУ затримала трьох засновників фірми Helix в Україні – Дмитра Нагуту, Романа Фелика і Богдана Воронцова, яких підозрюють в шахрайстві. Хмельничанин Нагута вже був причетний до пірамід, які утворилися на базі всім відомої МММ Мавроді.
Виявилося, що Helix не мала права займатися інвестиціями в Україні, а тому всі гроші просто привласнювалися. У світі ця компанія давно набула сумнівну славу, але від української «дочки» там всіляко відхрещуються. Згідно зі схемою, люди повинні були переказувати гроші через спеціально створену платіжну систему, яка виявилася зареєстрована на панамський офшор. Вкладникам обіцяли 240% доходів від їхніх вкладень в іноземні компанії. Ці відсотки можна було перетворити через віртуальний обмінник на гривні, причому за курсом: один хелікс – 21 грн.
«Дізналася від сина, який був за кордоном, про цю систему. Нас попереджали, що можемо прогоріти, але тоді про ризики не думали. Обіцяли великі відсотки. Наприклад, я вклала 200 доларів. Уже через місяць отримала перші відсотки. За п’ять місяців дійсно все, що обіцяли, повернули. Потім вклали гроші ще раз, але цього разу компанія перевела гроші в акції і все. Все, що було накопичено, все і віддала», – розповіла вкладниця піраміди Лілія Мамчур.
«Закинув відразу 800 євро, з них забрав тільки 200 доларів, а решту грошей заборонили виводити і переказали на інші рахунки, з яких їх не можна було зняти. Потім написали, що мені потрібно вкласти ще 400 євро, тоді, мовляв, отримаю дивіденди. Але в підсумку грошей я вже не побачив», – каже нам вкладник з Луцька Роман Ткачук.
Поліція Тернополя шукає всіх постраждалих від піраміди, а Дмитра Нагуту суд вчора випустив додому під заставу в 5 млн грн. «Він підписав договір зі слідством про співпрацю», – сказали в прес-службі ГУ Нацполіціі Тернопільської області.
Навчають по “Скайпу”
Експерти відзначають, що піраміди стали майстерно маскуватися. «Їх ховають під інвестфонди. Наприклад, приваблюють нереальними речами і спекулюють на економічній ситуації в Україні. Кажуть, що всі активи за кордоном, і якщо будете вкладати гроші, то станете співвласником успішного бізнесу», – пояснив юрист Богдан Хаустов.
Його колега Іван Ліберман додає, що часто в піраміди заманюють за допомогою вебінарів по «Скайпу»: «Людина в «Скайпі» прослуховує лекцію, як легко заробити гроші, і робить внески. Розрахунки йдуть в інтернеті, ніяких квитанцій не видають. Притягнути ділків до відповідальності складно, оскільки потрібно довести, що ці тренінги проводилися, зібрати докази платежів і виявити зв’язок».
За словами Хаустова, коли говорять про внески та дивіденди більші, ніж на банківських вкладах, – це вже привід задуматися. «Крім того, необхідно перевірити історію компанії і зрозуміти, що за люди нею керують».
Анастасія Кучкіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас