Оренда житла: хто і скільки повинен платити ріелтору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оренда житла: хто і скільки повинен платити ріелтору

Нерухомість
6424
Орендувати комфортну квартиру в хорошому місці за прийнятною ціною абознайти надійного орендаря можна самостійно. Однак частіше люди звертаються за допомогою до ріелторів. ЗМІ з’ясували у експертів, чи рятує це від неприємних “сюрпризів” при оренді квадратних метрів.
Як правило, ріелтори працюють на орендаря або ж на власника житла. Різниця принципова. Наймач зацікавлений зняти квартиру дешево, а господар навпаки – максимально підвищити ставку оренди. Тому на квартиронаймачів і власників апартаментів розвинених країн працюють різні люди. В Україні найчастіше один ріелтор намагається працювати на два фронти: норовить взяти гроші з усіх – орендарів, власників. Питання – чиї інтереси він при цьому відстоює – залишається відкритим.
Як шукати ріелтора, вирішивши орендувати квартиру
Оптимальний спосіб знайти хорошого ріелтора – “сарафанне радіо”, відзначають експерти. Рекомендації задоволених послугами спеціаліста з оренди житла знайомих або родичів свідчать про якість його роботи найкраще.
Якщо знайти такого не вдалося, можна промоніторити відкриті джерела. “Google на допомогу” – саме так описав механізм пошуку ріелтора віце-президент Міжнародної федерації нерухомості ФІАБСІ-Україна Олександр Бондаренко.
“Припустимо, ви переїжджаєте в незнайоме місто. Перш за все, вивчіть з усіх доступних джерел місцевий ринок оренди житла: скільки коштує відповідна квартира, які райони краще розглядати, як йдуть справи з транспортним сполученням… Можна запастися телефонами декількох агентств або ріелторів”, – сказав він.
Шукати ріелтора за географічним принципом також радить директор компанії Best&Seller Ірина Луханіна.
“Звичайно, найкращий варіант на ринку нерухомості – перевірений фахівець. Якщо такого немає, байдуже – знімаєте ви чи здаєте квартиру. Подивіться по опублікованим оголошенням, хто працює в районі, що вас цікавить, наскільки ця людина активна”, – зазначила вона.
Хто замовляє, той і платить
“Звичайна практика – хто замовляє послугу ріелтора, той її оплачує. Стандартна ставка – половина місячної орендної плати”, – повідомила Луханіна.
У деяких фахівців ставка вища.
“Оренда житла – не найпопулярніший у ріелторів сегмент: занадто багато клопоту. Тому часом ставлять ставку в місячну плату, особливо для найдешевших квартир”, – Олександр Бондаренко.
При цьому він зазначив: більш поширена світова практика, коли за послугу оренди платить вигодонабувач (власник житла, що здається).
“Але не скрізь. В Італії, наприклад, за посередницькі послуги, а саме до них відносяться послуги ріелтора, платять обидві сторони”, – розповів Бондаренко.
Знімаєте ви квартиру чи здаєте в оренду – експерт рекомендує оформляти стосунки з ріелтором довільно складеним договором.
“Це гарантія і для ріелтора, і для замовника послуги”, – зазначив Бондаренко.
Чим ретельніше прописаний договір з ріелтором, тим йому легше виконати побажання замовника.
“Припустімо, вам треба орендувати квартиру. Заповнюючи договір, вкажіть не тільки бажану локацію, а й терміни пошуку, форму оплати, умови звільнення підібраної квартири, нюанси розірвання договору оренди…”, – каже Бондаренко.
Іноді, нарікає експерт, вимоги щодо оренди дуже нечіткі: “знайдіть двушку”, “дешевше” або “поруч з метро” (без вказання конкретики).
“Всі побажання, промовивши ріелтору, зафіксуйте на папері. Вам вкрай важливий дитячий садок, ліфт чи парк поруч – дрібниць не буває. Чим більше подробиць, тим легше підшукувати потрібну для оренди квартиру”, – зазначає Бондаренко.
Якщо договір підписує власник житла, текст може містити зобов’язання в певний термін знайти орендаря на обумовлену плату.
“Договір – хороший інструмент. Зазвичай ріелтор приходить, оцінює квартиру: адже він знає ринок. Якщо господар згоден, ця сума вноситься в договір. Якщо ні, він може сказати: я впевнений, що можна знайти, скажімо, не за 6 тис., а за 8,5 тисячі гривень. Ріелтор вирішує – братися за замовлення на таких умовах чи ні, зможе він за вказаний термін знайти орендаря на такі гроші чи це неможливо”, – говорить Луханіна.
Втім, за її оцінками, найпопулярніший формат, одно-двокімнатні квартири по 6-8 тисяч гривень щомісяця, здаються в оренду за тиждень-два.
Взявшись за здачу квартири, ріелтор працює з ресурсами, викладає і регулярно оновлює оголошення на спеціалізованих сайтах, збирає групи з 3-5 зацікавлених потенційних орендарів, організовує перегляди.
До речі, якщо бачите оголошення “оренда без комісії”, це означає, що за послуги ріелтора платить власник квартири.
Для більш дорогого сегмента (від 1 тис. доларів на місяць) при складанні договору характерно прописування можливості бонусів.
“Наприклад, квартира здається за 1,5 тисячі доларів, а ріелтор знаходить клієнта за тиждень замість місяця. За оперативність господар може обіцяти премію – плюс певну суму до оплати”, – говорить Луханіна.
Але Олександр Бондаренко вважає, що найкращий бонус для ріелтора – рекомендації.
“Ріелтор винагороджує себе сам. Чим швидше він закриває угоду оренди квартири, тим раніше отримує плату і приступає до виконання наступного замовлення. Аналогічно з репутацією – чим більше людей його готові рекомендувати, тим ширше клієнтура”, – пояснив він.
Оксана Гришина
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас