Сильний долар може стати проблемою для світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сильний долар може стати проблемою для світової економіки

Валюта
702
Найважливіша валюта світу, схоже, впевнено зміцнює свої позиції. Протягом трьох тижнів після перемоги Дональда Трампа на виборах в США, долар різко зміцнився на міжнародному валютному ринку. Зараз показники цієї валюти на 40% перевищують показники 2011 року.
Особливо сильно поліпшення позицій долара спостерігається на тлі подій на валютних ринках інших країн. Так, юань упав до найнижчого рівня по відношенню до долара з 2008 року. Китайські чиновники активно працюють над механізмами, які дозволять зупинити падіння. Те ж саме стосується Індії та ряду інших азіатських країн, пише The Economist.
Долар поступово набирав силу протягом багатьох років. Але швидкий стрибок, подібний до того, який ми можемо спостерігати зараз, може стати каталізатором зрушень в економічній і політичній стратегії Америки. Багато інвесторів зробили ставку на те, що Трамп буде скорочувати податки і витрачати більше державних коштів на поліпшення інфраструктури. Збільшення фіскального стимулювання, в свою чергу, призведе до підвищення процентних ставок. Прибутковість 10-річних облігацій США за одну ніч виборів зросла з 1,7% до 2,3%, що само по собі вже є привабливим фактором для потоків капіталу.
Зростання найбільшої економіки світу здається позитивною перспективою, проте, вже зараз експерти проводять аналогію з періодом першого президентського терміну Рональда Рейгана, протягом якого долар значно зріс. Цей факт спричинив проблеми в економіках інших країн. Сьогодні ситуація може розвиватися набагато гірше, оскільки світові фінансові і кредитні ринки вже активно відреагували на зростання національної валюти США. Зміцнення долара створює небезпеку і для економіки самих Штатів.
Так, позиції Америки як основної торгової країни в світі погіршуються – кількість країн, для яких США є найбільшим експортним ринком, знижується. У 1994 році цей показник становив 44 країни, а через два десятиліття – 32. Проте, панування долара на світових ринках залишається постійним. Згідно з деякими оцінками, станом на 2014 рік доларова зона, що включає Америку і країни, чиї валюти корелюють з доларом, включає в себе близько 60% населення світу і всього ВВП.
Інші зміни, пов’язані зі зміцненням долара, менш помітні, але вони теж присутні. До них відноситься також борг за зовнішніми облігаціями, закупленими за кордоном в країнах, що розвиваються, з метою пошуку нових об’єктів інвестицій.
Він, за даними експертів, становить близько $10 трлн. Зростання долара провокує збільшення витрат на обслуговування цих боргів. Крім того, зміцнення основної світової валюти провокує і подорожчання обслуговування кредитів, виданих в доларах за межами Америки. Саме тому в багатьох країнах світу, що мають доларові боргові зобов’язання, відзначаються скачки валютного курсу.
Що ж стосується ймовірних фінансових проблем всередині Америки, то тут експерти, в першу чергу, говорять про ймовірність зростання дефіциту торгового балансу, що може спровокувати Трампа збільшити мита на імпорт з Китаю і Мексики. Економічні наслідки таких дій можуть бути непередбачуваними.
Крім того, неочевидна і ситуація з двома іншими великими світовими валютами – євро і юань, оскільки вони також мають свої внутрішні проблеми. Іншими словами, протистояти зростанню долара вони не можуть.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас