НБУ запускає нову модель валютного регулювання: основні зміни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ запускає нову модель валютного регулювання: основні зміни

Валюта
1776
Національний Банк представив концепцію нової моделі валютного регулювання. Сьогодні, в рамках презентації, заступник голови НБУ Олег Чурій по пунктах розповів, якими основними завданнями буде займатися регулятор.
Finance.UA був присутній під час брифінгу і відібрав кілька цитат з виступу заступника голови Національного банку Олега Чурія.
Один закон
Буде створено новий закон. Ми попередньо назвали його Закон України “Про іноземні валюти”, він буде основним законодавчим актом, який буде регулювати діяльність валютного ринку. Основні зміни в законодавстві такі: перш за все – валютне регулювання буде просте і зрозуміле. Обмеження, які сьогодні діють, зокрема, можна сказати про таке обмеження як ліцензування деяких валютних операцій, реєстрація кредитів від нерезидентів, встановлена законом норма повернення валютної виручки за 180 днів на рівні закону, все це буде винесено на підзаконний рівень, що дозволить НБУ оперативно застосовувати інструментарій відповідно до стану платіжного балансу і кон’юнктури ринку.
Орієнтовно законопроект буде представлений у другому кварталі 2017 року.
Поступова лібералізація
Адміністративні заходи, які застосовуються при експлуатації, дійсно сприяли стабілізації ситуації. Вводили ми їх дуже швидко, протягом короткого часу, починаючи з кінця 2014 року по 2015.
Але, водночас ми розуміємо, що ці заходи негативно впливають на бізнес-клімат, також ми розуміємо, що одночасне зняття цих адміністративних обмежень може призвести до дестабілізації ринку, наступних девальваційних тенденцій і до можливого розкручування інфляції.
Наш підхід до валютної лібералізації відходить від того, що лібералізація повинна проходити поступово. Антикризові моменти, які ми застосували, дійсно були потрібні.
Фіксований курс сприяв величезним дисбалансам в платіжній системі замість того, щоб врегулювати дисбаланси платіжного балансу.
Реформи повинні тривати
Для подальшої лібералізації необхідно продовжувати інші структурні реформи. Йдеться про створення сприятливого бізнес-клімату: це і судова реформа, і реформи в правоохоронних органах, державній службі, пенсійна реформа і т. д.
Фактори, що впливають на економічне зростання
В першу чергу ми повинні лібералізувати довгострокові інвестиції, потім – короткострокові. Що стосується прямих або портфельних інвестицій, перш за все – лібералізуємо прямі інвестиції, потім – портфельні.
Лібералізація системи валютного регулювання на шляху до цільової моделі буде відбуватися поступово – в кілька етапів, які можуть проходити паралельно:
  • Етап 0 – на початковому етапі ми маємо намір зняти обмеження щодо експортно-імпортних операцій і прямих іноземних інвестицій, які спрямовані на підвищення експортного потенціалу нашої країни.
  • Етап 1 – на цьому етапі будуть зняті обмеження щодо портфельних інвестицій і потоків боргового капіталу.
  • Етап 2 – на останньому етапі будуть скасовані всі перешкоди для фінансових операцій фізичних осіб за кордон.
На так званому “етапі 0” основними умовами для всіх послаблень стануть: відносно стійка макроекономічна ситуація (низька інфляція, фіскальна дисципліна, економічне зростання), відсутність істотних розривів в платіжному балансі, ефективна монетарна політика (адекватний монетарний якір), стабілізація фінансової системи, дієва програма з МВФ.
Для себе ми ставимо такі цілі: збільшити граничний термін повернення виручки за експортно-імпортними контрактами – 120 днів, але в подальшому орієнтуємося на поступове скасування. Поступово маємо намір скасовувати також обов’язковий продаж експортної виручки.
Ще в планах дозволити українським компаніям здійснювати інвестиції за кордон за умови, що ці інвестиції будуть дійсно продуктивними. В першу чергу цей крок необхідний для підтримки українського експорту.
Банки передусім
На етапі 1, який називається – лібералізація здійснення портфельних інвестицій і кредитних операцій юридичних осіб, визначені наступні умови: стабільна макроекономічна ситуація (стійке економічне зростання, низька і стабільна інфляція, стійка зовнішня позиція), стабільна фінансова система, ефективна система макро- і мікропруденційного регулювання і нагляду, управління ризиками в приватному секторі, інтеграція українського ринку європейської інфраструктури, ринку капіталу, захист прав інвесторів (судова реформа), також діюча програма з МВФ, введення рекомендацій ОЕСР щодо протидії BEPS.
Для банків ми вирішили прибрати щоденну нетто-купівлю іноземної валюти. На сьогоднішній день діє норма в 0,1%, але за нашими планами вона поступово буде скасована. Також за планом буде проведена операція FWD (форвардні операції, – ред.), хеджування позик в іноземній валюті, а також ліміт загальної відкритої валютної позиції в інвалюті.
У цьому ж етапі ми додали блок – юридичні особи. На сьогодні діє заборона на дострокове погашення кредитів від нерезидентів. На цьому етапі також заплановано поступове зниження.
Ліцензії геть
На останньому, другому етапі – лібералізація фінансових операцій фізичних осіб, ми запланували в поступовій формі скасовувати вимоги щодо ліцензування.
На сьогоднішній день декретом валютного регулювання законодавчо визначені вимоги про проведення деяких операцій тільки за умови ліцензування, тому сьогодні не можемо їх скасувати, це можливо тільки за наявності нового валютного законодавства.
По суті, еволюція залежить від скасування цієї норми в декреті, після скасування цієї норми плануємо відразу скасувати деякі умови для ліцензування. Ми як НБУ не будемо видавати ліцензії. Цим буде займатися підрозділ фінансового моніторингу уповноважених банків.
Підготувала Юлія Кузнєцова
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас