Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу впав до $234 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу впав до $234 млн

Казна та Політика
464
Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України в жовтні 2016 склав $234 млн, що в 3,8 разу краще за показник вересня-2014 і в 1,8 разу – за показник жовтня-2015 року, повідомив Нацбанк.
«Основним чинником скорочення дефіциту стало повернення сальдо рахунку первинних доходів до позитивних значень після здійснення планових виплат відсотків за реструктуризованими єврооблігаціями у вересні», – вказав центробанк.
Він зазначив, що водночас експорт і імпорт товарів в сезонно скоригованому вираженні залишилися, в основному, незмінними в порівнянні з вереснем.
Зокрема, негативне зовнішньоторговельне сальдо в жовтні покращилося у порівнянні з вереснем лише на 9,5% – до $546 млн, тоді як негативне сальдо торгівлі товарами навіть зросло на 3,3% – до $667 млн. Експорт товарів збільшився на 4,2% – до $3,02 млрд, тоді як імпорт – на 4%, до $3,69 млрд.
Нацбанк відзначає, що в жовтні традиційно збільшився експорт зернових, насамперед кукурудзи. Також зріс експорт цукру завдяки виходу на нові ринки збуту і підвищилися поставки газотурбінних двигунів до Індії і РФ.
За його даними, продовжилося поступове зниження імпорту інвестиційного призначення. Зокрема, другий місяць поспіль спостерігалося скорочення імпорту машин сільськогосподарського призначення через труднощі з реєстрацією сільськогосподарської техніки та активні її закупівлі в попередні періоди.
НБУ повідомляє також, що чисті надходження за фінансовим рахунком в жовтні склали $311 млн, що в 4,4 разу гірше за показник вересня.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас