Українці заплатять за безпеку харчів зі своїх гаманців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці заплатять за безпеку харчів зі своїх гаманців

Особисті фінанси
736
Українські підприємства все частіше замислюються про модернізацію виробництва. Причина проста – бажання відповідати європейським нормам стандартизації харчових продуктів і бути конкурентними на ринках Євросоюзу.
Про це розповіла заступник керівника проекту ЄС “Удосконалення системи контролю безпеки харчових продуктів в Україні” Яна Добідовська.
На сьогоднішній день понад 200 українських тваринницьких і кілька тисяч рослинницьких підприємств вже постачають свою продукцію на ринки Євросоюзу. А ось нашу молочку там не дуже шанують – всього 13 українських виробників допущені на європейський ринок.
Керівник сектору “Сільське господарство” Представництва ЄС в Україні Крістіан Бен Хелл зазначив, що одними з найбільш “бажаних” українських продуктів в Європі, серед інших, є яйця, м’ясо птиці, томати, комбікорми тощо. – За цими напрямками було вирішено збільшити квоти на безмитні поставки.
Націнка за технології
Як відзначають експерти, ті підприємства, які вже постачають свою продукцію за кордон, підтягнули потужності до європейських стандартів. В першу чергу, мова йде про виробників соняшникової олії, курятини та ін. Але, наприклад цукрова промисловість, ряд молочних підприємств поки не дотягують до європейських вимог – обладнання там дуже старе. Щоб проникнути в Європу, їм доведеться, в першу чергу, зайнятися модернізацією.
А це може призвести до подорожчання продукції, адже відбивати витрати оновлення потужностей нашим компаніям доведеться від 2 до 8 років.
“Витрати на виробництво зростуть, і потрібно буде якимось чином компенсувати витрачені на модернізацію гроші. У когось це може бути подорожчання товару на 10-20%, а у когось – і на всі 40%”, – зазначив у розмові директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Буває і так, що обладнання не таке вже й старе – йому всього 5-8 років, але в високотехнологічних країнах ЄС новації впроваджуються швидше і собівартість виробництва (а в підсумку – і самої продукції) знижується.
Тому, щоб залишатися конкурентними на зарубіжних ринках, доводиться теж знижувати свої цінники, але при цьому підвищувати їх усередині України, щоб вирівняти фінансові надходження.
Як зауважила Яна Добідовська, швидше за все, товар якщо і подорожчає, то не різко, адже виробникам потрібно конкурувати один з одним не тільки в якості, але і в ціні.
“А нашого споживача поки що більше цікавить саме вартість продукції”, – помітила вона.
При цьому належне регулювання стосується не тільки експорту, а й національного ринку безпеки продуктів харчування. Держспоживслужба України буде здійснювати контроль за якістю продукції ще з моменту її виробництва.
“Спочатку привести свої потужності у відповідність до міжнародних вимог в 2017 році повинні будуть великі підприємства. У 2018-2019 – всі інші. Небезпечні для споживача продукти просто не будуть потрапляти на ринок”, – зазначив глава Держспоживслужби Володимир Лапа.
А поки що контролюючі органи мають намір активніше працювати з реалізаторами фальсифікованої продукції, оскільки виробників, згідно з українським законодавством, потрібно попереджати про перевірки заздалегідь, і вони часто встигають приховати всі порушення від контролерів.
 _Денис Вергун_
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас