Антон Козюра: чи варто підвищувати зарплати чиновників вищого рангу в Україні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антон Козюра: чи варто підвищувати зарплати чиновників вищого рангу в Україні?

Казна та Політика
375
Дуже часто можна почути, що високі оклади для чиновників вищого рангу в Україні просто необхідні. Як пояснюють прихильники підвищення, робота чиновника аж надто відповідальна, та й таким чином вони матимуть більше мотивації для якісної і сумлінної роботи… Чи так це насправді?
Напередодні прийняття бюджету на наступний рік відновилися дискусії щодо зміни заробітних плат деяких вищих державних чиновників. Зокрема парламентарії кілька разів переглядали власну зарплату, і за останніми даними все-таки скасували її підвищення до рівня майже 38 тисяч гривень, залишивши її на рівні 17,5 тисяч гривень.
Разом з тим набирає резонанс і інформація, що учасники Кабміну власною постановою також значно підвищили собі зарплату заднім числом. За твердженнями окремих парламентаріїв – до 100 тисяч гривень.
Антон Козюра: чи варто підвищувати зарплати чиновників вищого рангу в Україні?
Що стосується заробітних плат депутатів країн пострадянського простору, з якими найлогічніше буде порівнювати Україну, то показники в сусідній Білорусії порівнянні як по кабінету міністрів, так і по депутатському корпусу.
Водночас виплати в РФ приблизно в півтора-два рази вищі.
Якщо розглядати європейські країни, то офіційна зарплата членів Палати громад парламенту Великобританії – 57 тисяч фунтів на рік (70,7 тисяч доларів). Депутат Європарламенту отримує приблизно 85 000 євро на рік. Зарплата депутата парламенту Франції – 7100 євро на місяць. Тоді як заробітна плата члена Нижньої палати законодавчих зборів Іспанії становить приблизно 70 тис. євро на рік.
Щодо зв’язку ефективності парламентського та міністерського корпусів з підвищенням заробітних плат, варто звернути увагу на нещодавню публікацію електронних декларацій чиновників.
Викликає чималі сумніви те, що люди, які задекларували чималі суми, зможуть отримати мотивацію підвищення якості роботи навіть при двократному зростанні офіційної зарплати.
Питання про підвищення ефективності апарату держуправління швидше лежить у площині виходу з перманентної політичної кризи і початку діалогу між елітами/фінансово-промисловими групами, інтереси яких на даному етапі представлені відповідними фракціями парламентаріїв.
Антон Козюра, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас