Стало відомо, який банк очолив антирейтинг банків за відтоком депозитів у січні-вересні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стало відомо, який банк очолив антирейтинг банків за відтоком депозитів у січні-вересні

Фондовий ринок
4012
Зі статистики НБУ випливає, що за підсумками січня-вересня поточного року Промінвестбанк став лідером у банківській системі за відтоком вкладів населення – йдеться як про валютні кошти (-66,3 млн дол, або -36,4%), так і гривневі (-1,17 млрд грн, або -32,2%).
Крім того, у Промінвестбанку найсуттєвіше в банківському секторі скоротився й обсяг гривневих коштів юросіб (-3,35 млрд грн, або -59,2%). По відтоку ж валютних вкладів юросіб він був на 3-му місці (-67,6 млн дол, або -51,2%) – після Приватбанку та Укрсоцбанку.
Тут, щоправда, може виникати питання – чому скорочення депозитного портфелю фізосіб у Промінвестбанку відбувалося менш інтенсивно, аніж вкладів юросіб? Чи не надавалася банком у «ручному режимі» певна перевага юрособам над фізособами?..
І ще такий штрих. До банків з російським держкапіталом можна ставитися по-різному (у т.ч. дуже негативно), але враховуючи фінансові проблеми Промінвестбанку та супутні ризики визнання його неплатоспроможним (що було особливо актуально в І кварталі), активне скорочення його депозитного портфелю видається позитивним фактом для держави та банківської системи з точки зору скорочення ймовірних витрат Фонду на виплату компенсацій вкладникам – якщо цей банк, скажімо, таки не буде проданий і на якомусь етапі буде визнаний неплатоспроможним.
Водночас слід зважати, що скорочення депозитного портфелю Промінвестбанку відбувалося не лише за рахунок зменшення кредитного портфелю. Але й в т.ч. на фоні фінансової підтримки НБУ, що для держави частково нівелює згаданий вище позитивний ефект від розрахунків із вкладниками й актуалізує потребу повного виконання банком фінансових зобов’язань перед регулятором (щоб уникнути «сюрпризів» у випадку «форс-мажору»).
Борг Промінвестбанку перед НБУ за 9 місяців поточного року збільшився на 1,4 млрд грн (у т.ч. в ІІІ кварталі – на 100 млн грн) – до 1,61 млрд грн (станом на кінець вересня).
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас