Fitch: значний тиск на капітал банку "Південний" збережеться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: значний тиск на капітал банку "Південний" збережеться

Фондовий ринок
1223
Агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) банку «Південний» на рівні «CCC» з відповідним рейтингом життєздатності (VRS), що відображає в т.ч. слабку якість активів банку, обмежену додаткову здатність абсорбувати збитки і скромну базову прибутковість, що робить банк вразливим для для подальшого визнання знецінення активів.
Як констатує Fitch, на кінець 1-го півріччя-2016 частка проблемних кредитів (з прострочкою понад 90 днів) у банку «Південний» становила 9% кредитного портфелю, крім того індивідуально знецінені кредити (на додаток до згаданих прострочених) склали ще 20% (на кінець 2015 року – відповідно 11% та 23%). Покриття резервами вказаної заборгованості становило 45%, що, як зауважує Fitch, є низьким показником та відображає залежність банку від наданого забезпечення.
Окремо агентство звертає увагу, що додаткові ризики погіршення якості активів також обумовлені великою концентрацією позичальників і валютного кредитування (67% від загального числа), остання складова – зі слабким хеджуванням ризиків.
Fitch називає обмеженою здатність банку «Південний» абсорбувати збитки (на кінець ІІІ кварталу показник достатності капіталу був на рівні біля 10%) та вказує, що до кінця 2017 року планується помірна докапіталізація (враховуючи значення достатності на кінець вересня, приблизно до 11%). Агентство очікує, що тиск на капітал банку «Південний» буде лишатися значним, а фінрезультат буде стримуватися як і раніше високими витратами на формування резервів (хоча вони поступово знижуватимуться).
Депозитну базу банку «Південний» за 9 місяців-2016 Fitch характеризує як в цілому стабільну, разом з тим зауважуючи, що доступ фінустанови до валютної ліквідності залежить від латвійської «дочки» банку «Південний». Відповідно, якщо цей доступ стримуватиметься, валютна ліквідність банку може послабшати.
На думку агентства, хоча підтримка банку «Південний» від нинішніх акціонерів можлива, проте її ймовірність «не може бути надійно оцінена».
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас