Максим Пархоменко: Рішення Ради щодо кредитування. Що зміниться для громадян? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: Рішення Ради щодо кредитування. Що зміниться для громадян?

Кредит&Депозит
895
Осіння активізація нардепів, підігріта народними хвилюваннями, зокрема вкладниками банку Михайлівський, посприяла ухваленню безлічі нових нормативно-правових актів у сфері регулювання фінансової діяльності.
Надалі підтримки депутатів чекають і інші закони, покликані реформувати ринок фінансових послуг, що в цілому є позитивним фактом.
Для пересічних громадян прийняття та регламентування правил роботи для банків у цілому є позитивним фактором. Під регулювання закону потраплять усі споживчі кредити, при цьому не охоплюючи кредити для підприємницьких цілей.
Головною новацією документа можна вважати оновлений процес видачі споживчого кредитування.
З другої половини 2017 року для клієнтів, які бажають отримати споживчий кредит перед оформленням договору, банк повинен озвучити реальний розмір виплат і процентну ставку по кредиту. Їх не можна буде якимось чином приховати від клієнта, вказуючи його дрібним шрифтом у тексті договору.
Але фактично цей закон дублює регламентації НБУ, які раніше зобов’язували банк перед укладенням позики показувати графік його погашення, вказавши відсотки і тіло кредиту. Виходячи з даного графіка, клієнт ознайомлювався з сумарною переплатою за кредитом, запевнивши цей факт своїм підписом на договорі.
Регуляції піддадуться і рекламні пропозиції банків. Законом банкам буде заборонено не тільки рекламувати нульові кредити, але і кредити, які оформляються без перевірки фінансового стану позичальника.
Безумовно, недостатня фінансова грамотність простого обивателя дозволить банкам залучити клієнтів і без реклами нульових відсотків. Використовуючи заборонені формулювання, можна легко обійти всі заборони, просто не вказуючи в рекламі процентну ставку або акцентувати увагу на інших “вигодах” для клієнта.
Також кредитні посередники при оформленні договорів з клієнтами будуть відповідальні за дані про позичальника, передані фінустанові.
У разі, якщо з позичальника буде зніматися плата при роботі з даним посередником, вона буде відображена в договорі і враховуватиметься при розрахунку реальної ставки за кредитом.
Новацією для громадян буде можливість відмовитися від кредиту протягом 14 днів – повернувши товар, розірвавши кредитний договір. Але доведеться сплатити проценти за користування кредитом. Крім цього, у позичальників банку буде можливість достроково погасити всі свої зобов’язання за рахунок збільшення розміру платежів.
Виходячи з цього, відносини банків з їхніми клієнтами в цілому покращаться і стануть набагато більш прозорими. Але, як було зазначено раніше, при бажанні банку для менеджера з продажу не складе труднощів обійти дані заборони, залучаючи позичальника. Процентні ставки не зазнають особливих змін, оскільки їх динаміка в першу чергу залежить від розміру облікової ставки Центрального банку та його монетарної політики, яка останнім часом не зазнала змін.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас