В Україні для інтернет-покупок придумали новий податок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні для інтернет-покупок придумали новий податок

Особисті фінанси
4517
Онлайн-покупки можуть подорожчати. В Мінфін відправлений законопроект, за яким збираються обмежити вартість покупок в зарубіжних інтернет-магазинах зі 150 євро на місяць до 22 євро. Все, що наберете до «кошика» понад цю суму, хочуть оподатковувати.
Фактично кожен з нас зможе на цю суму купити тапочки або футболку. Експерти кажуть: якщо такий закон проголосують, то онлайн-покупки підуть в тінь, а на митниці посилиться корупція.
Доведеться платити податок
Запровадити податок на ввезення товарів з-за кордону запропонувала Асоціація підприємств інформаційних технологій України (АПІТУ), в яку входять великі виробники і продавці техніки. У законопроекті вони позначили, що за покупку понад 22 євро доведеться заплатити 10% мита і 20% ПДВ. В Асоціації свою пропозицію пояснюють тим, що це може збільшити надходження до бюджету. Як приклад наводять досвід Білорусі, в якій також знизили податковий поріг.
Куплять через посередників
Така звістка викликала обурення серед користувачів Мережі, які через кризу все більше переходять на дешеві покупки в закордонних інтернет-магазинах. «У нас і так складна ситуація в країні, і великий відсоток людей економить завдяки цим покупкам. А тепер система онлайн-шопінгу стає дорожчою. Сподіваюся, цей закон не приймуть. Безумовно, він на руку вітчизняним інтернет-магазинам, бо люди підуть за покупками до них», – сказав один з інтернет-продавців.
«Нас хочуть змусити платити більше – той же телефон в Китаї можна купити за 50 євро, а у нас він коштує 100 євро. Навіть зараз багато хто відмовляється від замовлення понад 150 євро, коли дізнаються, що доведеться платити за розмитнення. Що говорити, якщо додасться ще й податок. У мінусі будуть всі – і покупці, і постачальники», – говорить фахівець з онлайн-покупок В’ячеслав Поєзднік.
Якщо новий закон ухвалять, то ті, хто не відмовиться від інтернет-покупок, будуть придумувати різні способи здешевити замовлення. «На 22 євро ні нормальні речі, ні техніку в інтернеті не купиш. Зрозуміло, що ніхто не хоче платити ще один податок, всі будуть шукати способи, як це обійти. Наприклад, замість того щоб замовляти в складчину, всі будуть дробити свої замовлення – будуть заходити з різних акаунтів або і взагалі почнуть звертатися до посередників, яким доведеться доплачувати», – сказав киянин Юрій Вікторов.
Покупці в програші
За словами гендиректора Асоціації рітейлерів України Марини Черненко, зниження граничних цін негативно позначиться на українцях, оскільки порушує їхнє право самим вибирати, де і який товар купувати: «Великі мережі і виробники, які лобіюють зниження порога, позбудуться зарубіжних конкурентів, ускладнять вихід на український ринок продукції компаній, що не відкрили у нас представництва. І йдеться не тільки про гаджети, але і ліки, косметику, взуття та одяг, навіть продукти».
За словами експертів, в кінцевому підсумку зниження конкуренції створює умови для монополізації ринку і підвищення цін великими торговельними мережами, а програє, як завжди, споживач.
Анастасія Кучкіна, Анастасія Рябоконь
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас