Польща чекає гастарбайтерів з України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща чекає гастарбайтерів з України

Казна та Політика
7483
Польща планує в найближчі роки залучити додатково 1 млн трудових мігрантів з України, Білорусі та В’єтнаму, позаяк вони добре себе зарекомендували на ринку праці.
Про це повідомив президент Союзу підприємців і роботодавців Польщі Цезарій Казмерчак.
“У найближчі роки Польщі буде необхідний 1 млн трудових мігрантів. І ми зацікавлені в мігрантах з трьох напрямків: Україна, Білорусь і В’єтнам. Це три групи працівників, які добре себе зарекомендували в Польщі, з ними не виникає жодних проблем”, – сказав Казмерчак.
Він зазначив, що працівники з цих трьох країн найбільш законослухняні і не приїжджають в розрахунку на одержання допомоги, на відміну від жителів інших країн.
Також Казмерчак підкреслив, що, за підрахунками польського уряду, в країні вже працює 1 млн українців, які дуже добре інтегруються в місцеву культуру.
“Нам не потрібно займатися їх інтеграцією, вчити мови, вирішувати питання житла, тому що вони добре з цим справляються самі. І польський уряд це прекрасно розуміє. Ми не хочемо приймати мігрантів з Північної Африки, які здебільшого не працюють”, – сказав він.
Казмерчак повідомив, що Польща розраховує за допомогою мігрантів покрити нестачу польських працівників, що виникла з кількох причин. Перша – низька народжуваність, яка сьогодні становить 1,3 дитини на сім’ю, тоді як необхідно досягти показника 2,15 дитини на сім’ю. Для цього Польща впровадила програму підтримки сімей з двома та більше дітьми. Їм виплачують щомісяця трохи більше 100 євро на другого і наступних дітей.
Другою проблемою стало те, що після вступу до Євросоюзу з Польщі виїхало близько 2 млн працездатних громадян. Зараз Польща працює над тим, щоб мотивувати їх повертатися в країну.
Ще однією проблемою є те, що в Польщі нещодавно був знижений пенсійний вік, що в майбутньому буде негативно позначатися на кількості працездатного населення.
За словами Казмерчака, якщо проблему низької народжуваності можна вирішити протягом 25 років, проблему повернення поляків на батьківщину – протягом 2 років, то процес трудової міграції можна налагодити досить швидко.
Як повідомлялося, експерти оцінюють кількість працюючих у Польщі українців на рівні 800 тис. – 1 млн осіб, а за даними польської сторони таких трудових мігрантів налічується близько 1 млн осіб.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас