Чи варто чекати різкого зростання цін взимку, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи варто чекати різкого зростання цін взимку, - експерти

Особисті фінанси
1399
В Україні найближчим часом, як прогнозують експерти, з початку зимового сезону майже в 1,5 рази подорожчає борщовий набір. Крім того, підприємцям доведеться закладати у вартість свого товару витрати на опалення приміщень.
Експерти впевнені: найближчим часом прискоряться темпи зростання інфляції, проте зростання цін до кінця року не перевищить 2%.
“Ми розуміємо, що сезонне зростання рахунків на комунальні послуги може позначитися на собівартості товарів в будь-якому супермаркеті, який платить і за опалення, і за електроенергію”, – розповідає старший аналітик Concorde Capital Олександр Паращій.
При цьому експерт очікує, що значного зростання цін очікувати не варто. Так, в цілому по економіці комуналка призведе до збільшення інфляції на 0,5%. На даний момент, за словами Олександра Паращія, на інфляцію більше впливає ситуація на валютному ринку.
“Ми розуміємо, що сезонне зростання рахунків на комунальні послуги може позначитися на собівартості товарів в будь-якому супермаркеті”, – розповідає аналітик.
У той же час, на думку аналітика “Альпарі” Антона Козюри, зростання цін на комунальні послуги стане приводом для зростання тарифом по всьому спектру ринку.
“Виробники буквально змушені будуть закладати дорожчі послуги, або знижувати свою маржу, що саме по собі непопулярний крок. При цьому, мова буде йти як про підвищення цін на продовольчі товари, так і на непродовольчі”, – упевнений економіст.
Так, взимку борщовий набір подорожчає майже в 1,5 рази, розповідає експерт аграрних ринків УКАБ Євген Двірник.
“Це пов’язано з тим, що вартість зберігання постійно зростає – піднімаються тарифи на електроенергію, опалення. Це все закладається в собівартість продукції. У пік сезону овочів ми експортуємо їх за низькою ціною, а коли сезон проходить, ми їх імпортуємо з Білорусі та інших країн. Тому собівартість овочів взимку залежить від курсу долара”, – зазначає експерт.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас