МАУ не змогла оскаржити борг щодо авіаційних зборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МАУ не змогла оскаржити борг щодо авіаційних зборів

Фондовий ринок
492
МАУ просило визнати протиправними дії Державіаслужби по нарахуванню авіаційного держбору з вересня 2013 року по травень 2014 року, а також – визнати протиправними рахунки-фактури на сплату боргу. Суд відмовив в обох випадках
Окружний адміністративний суд Києва відмовив авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” (МАУ, Київ) у задоволенні позову про нарахування МАУ збору до державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність в період з вересня 2013 року по травень 2014 включно.
Компанія відмовлялася платити цей збір, оскільки, за словами президента МАУ Юрія Мірошникова, збір перестав бути легітимним і законним після введення в дію як мінімум двох законодавчих актів України – Повітряного кодексу в 2011 році і Податкового кодексу в 2013-му.
Борг компанії, за даними Державіаслужби, виріс до 240,298 млн грн за станом на 21 листопада 2016 року.
МАУ через суд намагалася домогтися визнання протиправними дій Державної авіаційної служби України нарахувати збір і стягнути борг.
Однак, Окружний адміністративний суд Києва 9 листопада відмовив МАУ в позові. Компанія може оскаржити рішення в суді першої апеляційної інстанції.
При цьому, суд дійшов висновку, що дії Державіаслужби, які оскаржує МАУ, не створюють для компанії ніяких негативних наслідків, оскільки рахунки-фактури служби не є обов’язковими до виконання рішеннями, тобто носять для позивача інформативний характер.
Крім Державіаслужби, несплатою МАУ державних зборів займається також Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП).
НАБУ направило в САП повідомлення про підозру екс-керівнику Державної авіаційної служби України Денису Антонюку, президенту МАУ Мірошникову і головному бухгалтеру МАУ у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 кримінального кодексу України (“Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”).
НАБУ підозрює, що в 2014-2015 роках керівництво МАУ за сприяння службових осіб Державіаслужби України протиправно заволоділо коштами Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях в особливо великих розмірах.
У МАУ назвали дії НАБУ спробою прямого тиску і проявом небажання представників влади врегулювати питання сплати зборів до Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях законним способом, зокрема, шляхом прийняття відповідних законів, як того вимагають Конституція і Податковий кодекс України.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас