Сергій Атамась: Боротьба з піратством в Україні. Хто в рингу? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сергій Атамась: Боротьба з піратством в Україні. Хто в рингу?

Кримінал
1135
Навколо відбувається багато подій, але по-справжньому нас турбують ті, які змінюють наші звички.
Більшість українців традиційно лояльно ставляться до порушення чужих авторських прав, не маючи звички платити за комп’ютерні програми, ігри, музику і фільми, при можливості знайти безкоштовно в Інтернеті.
Саме боротьба за нас, потенційних споживачів, набрала нових обертів і призвела до нещодавніх скандальних заяв контент-ресурсів EX.UA та FS.TO про припинення своєї роботи. Наскільки це серйозно і чи були вони популярними? Кожен з них мав понад 35 млн і 20 млн щомісячних відвідувань, а їх частка українського трафіку складала 80% і 90% відповідно.
Так хто ж основні гравці в інтернет-піратстві і боротьбі з ним?
Контент-ресурси
Файлообмінні ресурси швидко вийшли за межі домогосподарств і знайшли спосіб монетизації своєї активності. Створюєш хороший трафік на сайт – отримуєш собі клієнтів по експонуванню реклами.
Існують дві базові моделі створення ресурсів, за звичкою назвемо їх «біла» і «сіра».
У першому випадку потрібно нести високі витрати на закупівлю контенту і намагатися перепродати його через підписку або разові виплати за перші перегляди. Аудиторію, що не звикла платити, як правило, приваблюють значним безкоштовним застарілим контентом.
Ця модель законна, витратна, з дуже великим терміном окупності, але здатна залучити великих рекламодавців.
Приміром, на сайті megogo.net з щомісячним трафіком 14+ млн мене знайшли: Алло, MASTERCARD, Вартові мрій і BIOTHERM.
Сірій моделі даний концепт серйозну конкуренцію не становить, оскільки не пропонує фільми, які ще йдуть в прокаті.
Класичні піратські сайти легко створюються і існують у величезних кількостях c однаковим контентом. В основному вони засмічені рекламою онлайн-ігор, тоталізаторів і казино, а також численними банерами у рамках Google Adv.
Однак на сайті bigcinema.to з трафіком 50+ млн мені показали рекламу Цитруса перед переглядом фільму.
Споживачі медіаконтенту
Це ми. Бажаючі дивитися і слухати, але поки не готові платити, коли є можливість економити і не реєструватися.
Будити нашу свідомість немає ніякого сенсу. Ми будемо дивитися на баттл піратів і законників, і приймати умови сторони, що виграла.
Рекламодавці
Виробникам і торговельним компаніям у форматі B2C потрібен ефективний і дешевий канал до споживачів. Ресурси з медіаконтентом, що збирають багатомільйонну аудиторію, служать відмінним транзитним пунктом для переведення на сайти, що продають.
І не забуваємо про стартапи. Ви розробили туристични вебдодаток і хочете швидко нагнати аудиторію, щоб пройти наступний раунд фінансування? Тоді зверніть увагу на кейс з Look My Trips і kinogo.club з щомісячним трафіком 180+ млн.
Правовласники та їхні представники
Як ми всі розуміємо, практично весь медіаконтент, який ми споживаємо на контент-ресурсах – закордонний. Тому будь-який значущий антипіратський рух в Україні відбувається під впливом іноземних правовласників і національних прокатників.
Місцевий рух «Чисте небо», що об’єднує кілька медіакомпаній та Українську антипіратську асоціацію, швидше намагається потроху налаштовувати населення на майбутні платні перегляди їхнього продакшену в мережах.
Прогнози
Закриття EX.UA та FS.TO принесе тільки незручність українським користувачам, які перейдуть на російські ресурси, додавши їм 50+ млн щомісячного трафіку.
Поки буде можливість користуватися безкоштовними ресурсами з новим контентом, платні підписки на старий контент і разові платежі за фільми, які щойно закінчили свій прокат, не отримають стрімкого розвитку.
Будь-які антипіратські дії в Україні будуть нівельовані їх відсутністю на території РФ, через прийнятність мови контенту.
Сумнівно, що представники правовласників переконають українську владу піти на жорсткі заходи стосовно користувачів, зобов’язавши нас платити штрафи за користування нелегальним контентом. Час для цього незручний. Якщо туго з хлібом, видовища конче потрібні.
Сергій Атамась, керуючий партнер Kreston GCG
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас