Суд заарештував рахунки 2 кіпрських компаній в Укрексімбанку у справі про махінації з купівлею ОВДП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд заарештував рахунки 2 кіпрських компаній в Укрексімбанку у справі про махінації з купівлею ОВДП

Кримінал
779
Печерський районний суд Києва заарештував рахунки кіпрських компаній Kviten Solution Limited і Quickpace Limited в Державному експортно-імпортному банку у справі про махінації з купівлею облігацій внутрішньої державної позики.
Про це йдеться в ухвалі суду від 14 листопада.
За даними слідства, посадові особи Кабміну, Мінфіну, НБУ, НКЦПФР, діючи за попередньою змовою з посадовими особами Розрахункового центру, Української фондової біржі, Ощадбанку, Укргазбанку, Укрексімбанку, із залученням посадових осіб Фідобанку, Експобанку, УкрБізнесБанку, Автокразбанку в 2011-2013 роках сприяли низці компаній-нерезидентів у придбанні ОВДП, завдавши державі збитків на 378,42 млн гривень, 159,85 млн доларів і 1,49 млрд гривень, 1,02 млрд доларів – в цінних паперах.
До переліку цих компаній увійшли Foxtron Networks Limited, Каtiema Enterprises Limited, Kviten Solution Limited, Quickpace Limited, Wonderbliss LTD, Sabulong Trading LTD, Aldoza Investments Limited, Baleingate Finance Limited, Loricom Holding Group Ltd, Erosaria LTD, Brightmoor Trade AG, Landstyle Projects LLP , Wellar Investments INC, Verp Limited, Opalcore LTD, Akemi Management Limited, Japelion LTD, Manningford Trading Limited.
Протягом 2011-2013 років компанії через власні рахунки, відкриті в банках Латвії, під виглядом здійснення інвестицій в Україну, шляхом придбання ОВДП акумулювали на відкритих в українських банках рахунках 1,36 млрд доларів і 4,03 млн євро, які пов’язані з відмиванням доходів, отриманих злочинним шляхом.
Слідчими встановлено, що тільки протягом 2013 року цими компаніями-нерезидентами перераховано 1,23 млрд доларів і 91,14% від загальної суми коштів, інвестованих компаніями-нерезидентами в Україні, які спрямовані на придбання ОВДП.
Інша частина коштів спрямована на купівлю інших цінних паперів і на депозитні вклади.
За даними слідства, протягом квітня-червня 2014 року уповноважені зазначеними компаніями-нерезидентами особи намагалися зняти в Ощадбанку та Укрексімбанку значні суми коштів в валюті.
Постановою від 14 листопада суд наклав арешт на кошти, а також на нараховані відсотки, розміщені на банківських рахунках компаній-нерезидентів Kviten Solution і Quickpace Limited, відкритих в Укрексімбанку.
Крім того, суд надав прокурорам дозвіл на тимчасовий доступ до банківських документів щодо рахунків цих компаній.
Кабінет Міністрів заклав у проект державного бюджету на 2017 рік кошти від спецконфіскації активів колишнього Президента Віктора Януковича і його оточення на суму 1,5 млрд доларів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас