Бізнес з перепродажу залізничних квитків: як все влаштовано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес з перепродажу залізничних квитків: як все влаштовано

Особисті фінанси
1696
Білетів на поїзд на новорічні свята практично немає. Натомість перекупники пропонують їх вдвічі дорожче і вже підрахували: зароблять в передноворічні дні десятки тисяч гривень. Крім того, на новорічному ажіотажі збираються заробляти провідники, які будуть провозити пасажирів за подвійним-потрійним тарифом.
Знаходять лазівки
Згідно з сервісом бронювання «Укрзалізниці», 29 і 30 грудня дістатися з Києва ще можна хіба що до Одеси – там 20 листопада ввечері залишалося близько 80 плацкартних і 40 купейних місць на кожен з трьох поїздів (Київ – Одеса та Київ – Ізмаїл). На 30 грудня також ще можна купити квитки в купе. А ось виїхати на Новий рік в Карпати вже проблематично – в Івано-Франківськ і Ужгород на ці дати квитків немає.
Хіба що їхати з Києва до Чернівців – туди на 29 і 30 грудня залишилися по 20-30 квитків в плацкарт, правда, потім доведеться пересідати на автобус. Поки ще пару десятків купейних місць є до Львова на два денні поїзди (№191к і 141к). А ось «Інтерсіті» вже були розкуплені в перші ж дні.
Радник міністра інфраструктури Олександр Кава вважає, що відсутність квитків – лише передноворічний ажіотаж. «До новорічних свят люди готуються заздалегідь і розуміють, що в ці дні попит набагато більший. Тому багато хто почав купувати квитки, як тільки відкрили їх продаж. При цьому ситуація за два місяці змінилася: квитків стало більше, але недобросовісні продавці ще залишаються і знаходять лазівки для перепродажу».
Викручуватися на «УЗ» планують, запустивши додпоїзди. «З 24 по 31 грудня 2016 року призначено додаткові поїзди: №191/192 Київ – Львів (відправлення з Києва 29, 30, 31 грудня); №197/198 Київ – Ковель (з Києва 30, 31 грудня); №206/205 Миколаїв – Київ (з Києва 24, 25, 29, 30, 31 грудня); №223/224 Київ – Одеса (з Києва 30, 31 грудня, з Одеси – 30 грудня)», – уточнили в прес-службі «Укрзалізниці».
Продають за дві ціни
Придбати квитки можна у перекупників за святковим, тобто подвійним тарифом. Ми зв’язалися з деякими з них і попросили квитки на 29 і 30 грудня до Івано-Франківська.
«Вам ціле купе потрібно? Не проблема – уточніть свої дані, щоб я знав, на кого діставати квитки. Орієнтуйтеся на 300 грн з людини», – розповів один торговець з оголошення в Мережі. До речі, на сайті «УЗ» один квиток в купе коштує 186 грн. Ще один посередник запропонував нам купити квиток на ці дати прямо в касі, але оплатити його послуги – 100 грн з квитка. «Для вас спеціально знімуть бронь. Подробиці я вам не скажу, навіщо вам це?» – Насторожився продавець.
Як поділився з «Вєстями» на умовах анонімності один з квиткових посередників, в новорічні свята кожен з них може заробити від 10 до 15 тис. грн: «Може, і більше заробляють, але це вже ті, у кого безпосередні зв’язки в керівництві вокзалів. А ми домовляємося з касирами, вони в системі можуть і бронь зняти, і квиток на потрібний час заблокувати. До речі, багато місць на ці свята не продані, а насправді заброньовані або заблоковані касирами. Я перевіряв: як тільки квитки з’явилися в продажу – в перші ж години там половини місць вже не було. Так, поділитися з касиром потрібно, зазвичай він бере 10-30%. Але нам такого заробітку цілком вистачає. Ще стільки ж заробимо на Різдво».
Заробітки провідників
Продають місця в поїздах і самі провідники. «На вокзалі в Ужгороді стояв посередник прямо з провідником і голосно пропонував місця на столичний поїзд. І потім я бачила, що в деяких вагонах всі спальні місця провідників були зайняті», – розповідає киянка Ольга Гнатенко.
Самі провідники неохоче, але підтверджують, що частину виручки віддають начальнику поїзда. «Провозимо за офіційним тарифом. З кожного рейсу можна заробити мінімум 300-400 грн. Якщо пощастить і будуть два-три місця в вагоні порожніми, то ще стільки ж. З начальником поїзда обов’язково потрібно ділитися, адже він проходить по поїзду і все бачить. А що нам робити, при наших мізерних зарплатах?» – Каже провідник поїзда Ужгород – Київ.
Анастасія Кучкіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас