Вlockchain вам в допомогу, або Які вигоди і кому обіцяє нова технологія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вlockchain вам в допомогу, або Які вигоди і кому обіцяє нова технологія

Фінтех і Картки
535
Застосування переваг blockchain обіцяє великі вигоди і можливості для банків, бірж і фінансових компаній. Про це кореспонденту Finance.UA вдалося дізнатися в деталях на Конференції FinRetail2016, яка відбулася 15 листопада у Києві.
Універсальна система
Перевага blockchain-технології полягає в її відкритості та надійності. Розподілений характер бази робить її стійкою до впливу хакерських атак та спроб злому. Інформацію в базі даних дуже складно змінити, видалити або підробити. І навпаки, всі дані можна легко перевірити і відстежити їх історію.
Технологія blockchain дозволяє бачити весь ланцюжок угод з будь-якого активу, що мінімізує ризики шахрайства чи помилок в обліку. При спробі зламати систему і змінити дані, вони не будуть відповідати цифровому підпису, і система видасть помилку.
По суті blockchain – це універсальна база даних, в якій можна зберігати і враховувати найрізноманітніші відомості: біржові операції, банківські платежі, реєстр прав власності на нерухомість або цінні папери.
Вlockchain в даний час знайшов застосування в криптовалютах, таких як bitcoin. Крім того, ця технологія почала використовуватися для обліку прав власності на предмети мистецтва і коштовне каміння.
Вlockchain вам в допомогу, або Які вигоди і кому обіцяє нова технологія
На допомогу фінансовому сектору
Останнім часом підвищений інтерес до нової технології почали проявляти великі міжнародні банки та фінансові організації. Так, 40 великих міжнародних банків (у числі яких Citi, Morgan Stanley, Bank of America і багато хто інших) створили стартап R3, для розробки пакету програмних продуктів для фінансової сфери. Консорціум банків (серед них JPMorgan, BNP Paribas, ABN AMRO та інші) надав інвестиції компанії DAM на розробку нової платформи для здійснення фінансових операцій.
Проекти з впровадження blockchain-технологій у фінансовій сфері, такі як стартап R3, створені для вивчення і тестування нових технологічних можливостей, і пошуку шляхів їх використання в банківських і біржових операціях.
Перші результати показали, що нововведення можуть зробити торговельні операції дешевшими і здійснювати операції значно швидше, ніж у звичайних умовах.
Відкриваються нові сфери для застосування blockchain-технологій: на етапі тестування перебувають платформи для торгівлі акціями, системи корпоративного управління, бази даних прав власності на твори мистецтва.
Перешкода для шахраїв
Нові технології можуть стати незамінними там, де виникають сумніви в результатах угоди, або недовіра між її учасниками. Покупець може не заплатити, а продавець не поставити товар. Вlockchain дає можливість усунути проблему.
Ще одна сфера застосування – боротьба з шахрайством. Можливості blockchain дозволяють проконтролювати достовірність документів, наприклад, право власності, перевірити історію всіх попередніх угод.
З переходом на blockchain-платформу значно зменшиться обсяг махінацій із землею, нерухомістю та автомобілями, і буде обмежена крадіжка з кредитних карток.
З’являється можливість простежити всю історію компанії, товару, права власності, цінних паперів, що значною мірою знизить можливості для махінацій.
Підвищення якості держуправління
Ще один важливий напрямок для застосування технологій на базі blockchain – підвищення ефективності роботи державних і муніципальних органів влади. Всі добре знають, який в Україні рівень корупції та сумнівних маніпуляцій з бюджетом і активами, що належать державі і місцевим органам влади.
Впровадження нових технологій дозволить знизити вплив чиновників на розподіл фінансових ресурсів та підвищити ефективність їх використання.
Вlockchain вам в допомогу, або Які вигоди і кому обіцяє нова технологія
Одним з таких проектів стала система електронних закупівель ProZorro.
Система зробила більш прозорою процедуру державних закупівель, простішим і зрозумілішим став алгоритм визначення переможця. До кінця року економія бюджетних коштів від впровадження прозорої процедури закупівель може скласти 5 млрд грн.
При цьому, кожен бажаючий може зайти в систему і подивитися, які покупки були зроблені і за якою ціною. Чим більш прозорі процедури закупівель, тим складніше чиновникам маніпулювати з бюджетними грошима.
Наступний етап – впровадження децентралізованої системи електронних аукціонів по приватизації державної і муніципальної власності, оренди держмайна. Це дозволить знизити бюджетні витрати, мінімізувати рівень корупції при управлінні або приватизації майна, знизити ризики покупців під час участі у приватизаційних аукціонах.
За рішенням уряду України, вивчається можливість переведення державних реєстрів на платформу blockchain. Найближчим часом очікується проведення тестового запуску баз даних з реєстрами у новому форматі.
Можливості blockchain в Україні можуть стати незамінними при формуванні реєстру виборців та підрахунку результатів виборів. Добре відомо, що коїться на виборчих дільницях під час проведення парламентських і президентських виборів. Нові технологічні можливості дозволять усунути маніпуляції і підтасовки, зробити процедуру проведення виборів більш простою, відкритою і зрозумілою.
Новий світ вже зовсім поруч
За прогнозами, для початку активного впровадження технології blockchain в різних галузях по всьому світу, може знадобитися всього кілька років. Це дасть можливість поліпшити якість багатьох послуг.
Вlockchain вам в допомогу, або Які вигоди і кому обіцяє нова технологія
З використанням системи можна буде здійснити покупку, отримати кредит, зареєструвати автомобіль або права власності на житло, оформити паспорт і замовити квитки. І все це швидше, безпечніше і зручніше, ніж зараз.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас