"Укрзалізниця" може підняти вантажні тарифи на 25% - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрзалізниця" може підняти вантажні тарифи на 25% - ЗМІ

Фондовий ринок
338
У 2017 році “Укрзалізниця” може збільшити тарифи на вантажні перевезення в середньому на 25%. Найбільше підвищення торкнеться експортерів, витрати яких збільшаться більш ніж на 30%
У 2017 році ПАТ “Укрзалізниця” (УЗ) може збільшити тарифи на вантажоперевезення залізницею. Про це йдеться в матеріалі порталу “Мінпром”. Автор посилається на поточну версію проекту фінансового плану УЗ на 2017 рік, який зараз знаходиться на розгляді Кабінету Міністрів України.
“Укрзалізниця” пропонує підвищити тарифи в середньому на 25%. Причому, за даними сайту, найбільше підвищення торкнеться вітчизняних експортерів. Від цієї категорії вантажів залізниця планує зібрати на 30,4% більше доходів.
Таке рішення може негативно відбитися на конкурентоспроможності українських виробників на зовнішніх ринках. А на практиці підвищення тарифів ризикує обернутися не тільки зниженням інвестиційних можливостей українських промисловців, а й навіть зупинкою виробництва підприємств, що балансують на межі рентабельності.
Крім того, аналіз документа свідчить про збільшення витрат УЗ на послуги підрядних організацій з 600 млн грн до 1,4 млрд грн., тобто більш ніж в 2,3 разу.
“Ще один ласий шматок – закупівлі дизельного палива. В середньому в поточному році УЗ закуповувала дизпаливо по 16,75 тис. грн./тонна, що на 2,5 тис. грн. вище від ціни закупівлі великими гравцями на ринку ДТ. На наступний рік запропонована ціна в 18,1 тис. грн./тонна, що, на думку експертів паливного ринку, буде перевищувати оптові ціни приблизно на півтори тисячі гривень”, – пише автор матеріалу.
У матеріалі звертають увагу і на зростання інших витрат компанії, які ведуть до підвищення собівартості перевезень більш ніж на 20%.
За останні два роки “Укрзалізниця” двічі підвищувала тарифи на вантажні перевезення. На 15% з травня 2016 року, що дозволило отримати тільки в 2016 році понад 5 млрд грн. додаткових доходів. І на 30% з 31 січня 2015 року.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас