Американці розробили гру для лікування "ледачого ока" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американці розробили гру для лікування "ледачого ока"

Технології&Авто
799
У США вчені розробили гру для планшета iPad, яка допомагає в лікуванні дитячої амбліопії, захворювання, при якому одне з очей майже не бере участі в процесі зору.
Дослідники з фонду Retina Foundation в Техасі створили спеціальну пригодницьку гру з поділом зображення для кожного ока. Амбліопія, інакше відома як “ледаче око”, може мати різні причини, що призводять до загального розладу зору, при якому одне з пари очей не задіюється або частково, або повністю.
Поширеність захворювання складає близько 1,5 відсотка популяції. Одним з найбільш поширених способів його лікування є закриття пов’язкою ока, що нормально бачить, щоб “ледаче око” приймало на себе все зорове навантаження.
Тривале закриття робочого ока при амбліопії в середньому в 81 відсотку випадків призводить до істотного поліпшення зору. При цьому в середньому у половини пацієнтів не наступає повного відновлення зору.
У більш складних випадках може застосовуватися хірургічне втручання, метою якого є коригування положення “ледачого ока” або його форми, якщо саме ця патологія стала причиною амбліопії. Хірургічне лікування теж не дає гарантії повного відновлення.
Розроблена дослідниками гра розподіляє зорове навантаження між очима за рахунок зміни контрастності елементів. В ігровому полі присутні червоні високо контрастні, блакитні низько контрастні і сірі елементи.
Для гри потрібно вдягати спеціальні окуляри з фільтрами. Ці фільтри дозволяють показувати червоні елементи для “ледачого ока”, блакитні – для нормального ока і сірі – для обох очей. Червоні елементи – персонажі і супротивники в грі – мають найважливіше значення для сюжету.
У випробуванні методики лікування взяли участь 28 дітей, які страждають на амбліопію.
Середній їхній вік становив сім років. Дітей розділили на дві групи. Одна повинна була протягом двох тижнів грати в гру на iPad по годині на день п’ять днів на тиждень. Іншій групі “ледаче око” закрили пов’язкою.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас