Китайська CNBM заявляє про володіння десятьма найбільшими сонячними станціями в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайська CNBM заявляє про володіння десятьма найбільшими сонячними станціями в Україні

Фондовий ринок
574
Китайська CNBM завершила оформлення права власності на десять найбільших сонячних станцій в Україні загальною встановленою потужністю 267 МВт, і з різних причин цей процес тривав майже два роки, повідомив генеральний директор китайської CNBM New Energy Engineering Co., Ltd Юнчжі Чен.
Коментуючи нещодавню новину про купівлю однієї з компаній Activ Solar – “Нептун Солар”, він уточнив, що це була остання операція з оформлення власності десяти сонячних електростанцій, отриманих за борги, тоді як права на всі інші дев’ять станцій були оформлені раніше.
Генеральний директор зазначив, що китайська компанія працює на енергетичному ринку України з 2011 року. Протягом 2012-2013 років перед нею виникла багатомільйонна заборгованість, і цю проблему в умовах подальшої кризи вдалося вирішити лише в 2014 році, коли станції було передано в рахунок погашення боргу.
Чен зазначив, що CNBM отримала дозволи всіх регуляторів КНР та України, зокрема дозволи Антимонопольного комітету, а інформація про те, що вона є власником українських компаній, доступна у відкритих реєстрах.
Він також пояснив, що CNBM виконує всі зобов’язання куплених компаній перед українськими банками у рамках обслуговування взятих кредитів, зокрема перед державним Ощадбанком.
Коментуючи інформацію про те, що в інших країнах “зелені” тарифи з часом зменшувалися, він зазначив, що про таке зниження було відомо інвесторам наперед, і вони могли планувати свою діяльність.
Китайська національна група корпорацій з будівельних матеріалів (СNBM) – одна з найбільших державних корпорацій КНР, була створена в 1984 році і перебуває під безпосереднім контролем Комітету з контролю та управління державним майном при Держраді Китаю. CNBM входить до топ-500 найбільших компаній світу рейтингу Fortune Global з річним доходом більш ніж $31,71 млрд.
Група є найбільшим у світі виробником цементу, гіпсокартону та скловолокна, а також одним зі світових лідерів із виробництва обладнання для відновлюваної енергетики – сонячних батарей і вітряних лопатей. До бізнесу групи входить також торгівля вугіллям, сталлю, продуктами лісу, будівельним обладнанням, верстатами, мінеральними продуктами тощо.
В Україні CNBM належать десять СЕС загальною встановленою потужністю 267,02 МВт, що, за оцінками компанії, становить понад 60% усієї встановленої потужності СЕС країни. Зокрема, в Одеській області це ТОВ “Приозерне 1” і ПрАТ “Приозерне 2” (Кілія) потужністю 27,36 МВт і 27,4 МВТ, ТОВ “Лиманська Енерджи 1” і ТОВ “Лиманська Енерджі 2” (Рені) потужністю 21,39 МВт і 21,98 МВт, ТОВ Дунайська СЕС-1” (с. Долинівка, Арцизький р-н) і ТОВ “Дунайська СЕС-2” (с. Павлівка, Арцизький р-н) потужністю 21,52 МВт і 21,62 МВт, ТОВ “Франко Солар” і ТОВ “Франко ПіВі” (с. Староказаче, Білгород-Дністровський р-н) потужністю 21,18 МВт і 21,77 МВт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас