ВЕБ терміново продає українську «дочку»: відомі 8 претендентів на ПІБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВЕБ терміново продає українську «дочку»: відомі 8 претендентів на ПІБ

Фондовий ринок
1797
Один із найбільших банків України – Промінвестбанк – може змінити власника до кінця 2016 року. Нинішній акціонер, державний російський «Внєшекономбанк», планує продати дочірню структуру в Україні. Про це заявив голова правління ВЕБ Сергій Горьков. Forbes дізнався імена потенційних покупців, які могли б придбати ПІБ. Ще 8 листопада Сергій Горьков казав про чотирьох потенційних покупців. За інформацією редакції, зараз банк розглядають не менш як вісім бізнес-груп.
Російський «Внєшекономбанк» проходить період трансформації, яка передбачає продаж частини активів установи. Зокрема, на продаж виставлено російські «Связь-банк» і «Глобекс», готель Radisson Blu у Сочі й український Промінвестбанк. Серед причин трансформації та позбавлення активів – поганий фінансовий стан ВЕБ, який, як раніше писав Forbes, «перетворився в «чорну діру», яка постійно поглинає бюджетні гроші». На початку цього року в банку змінилося керівництво: ВЕБ очолив колишній топ-менеджер «Сбєрбанку Росії» Сергій Горьков.
Перед ВЕБ стоїть завдання зменшити збитки, які опитані Forbes експерти оцінюють у суму близько $4 млрд. Для цієї мети банк оперативно до кінця 2016 року намагається продати низку активів
На початку ж 2016 року пішла інформація про те, що ВЕБ продаватиме активи в Україні. Перед самим ВЕБ стоїть завдання зменшити збитки, які опитані Forbes експерти оцінюють у суму близько $4 млрд. Для цієї мети банк оперативно до кінця 2016 року намагається здійснити необхідні продажі.
Промінвестбанк – один із найбільших банків, з чистими активами в розмірі понад 35 млрд гривень. ПІБ – ще й найстаріший банк, заснований 1992 року колишнім першим головою Національного банку України Володимиром Матвієнком. 2008 року, в результаті фінансової кризи і дискредитаційної інформаційної кампанії, ПІБ було передано під опіку тимчасової адміністрації, а потім – викуплено новими акціонерами. У підсумку він став «дочкою» ВЕБ.
Установа спеціалізувалася на роботі з великими промисловими об’єктами. Наприклад, кредитний портфель фізосіб становить трохи більш як 80 млн гривень. Тоді як кредитний портфель юридичних осіб – 47,3 млрд гривень.
«Ми проводимо велику роботу в момент вибору клієнтів. Як правило, це клієнти з найбільших компаній різних секторів економіки, зокрема чорна металургія, транспорт, сільське господарство, машинобудування. Ми ніколи не займалися кредитуванням малого та середнього бізнесу – такою була наша стратегія», – розповідав в інтерв’ю Forbes у березні 2015 року тодішній голова правління банку Віктор Башкіров.
У банку є великі проблемні позичальники, які залишилися в зоні АТО: «Донспецмонтаж», «Донецька вугільна енергетична компанія», «Південна залізниця», «Вугілля України», «АВК» та інші. Борги цих підприємств обчислюються сотнями мільйонів, а то й мільярдами гривень.
Однак у ПІБ є і клієнти, які можуть зацікавити будь-який банк. Наприклад, «Індустріальний союз Донбасу». Великі клієнти і нерухомість у заставах – головні причини інтересу до ПІБу декількох груп покупців.
Сергій Горьков офіційно заявляв, що ПІБом цікавиться угорська OTP Group. У цієї фінансової корпорації в Україні є дочірній ОТП Банк, який також входить до групи найбільших установ.
Також до числа можливих покупців входить Альфа-Банк, який 2016 року успішно продав Неос Банк і отримав дозвіл на злиття з Укрсоцбанк Unicredit. Утім, вважається, що голова ВЕБ – Сергій Горьков – «не шанує» «Альфу», тому шанси фінансової групи Михайла Фрідмана, Петра Авена і Германа Хана поглинути ПІБ невисокі.
Інтерес до ПІБу виявляв і Олександр Ярославський, який у минулому блискуче продав УкрСиббанк французькій групі BNP Paribas.
У червні 2016 року Ярославський заявив в інтерв’ю ІА «Інтерфакс»: «Я розглядаю питання інвестування в банківський сектор, зокрема в «дочку» російського «Сбєрбанку». За інформацією Forbes, крім «Сбєрбанку», підприємець вивчав і ПІБ.
Також ПІБом цікавляться колишній заступник голови Служби безпеки України Валерій Хорошковський, колишній власник Укрсоцбанку, який продав його Вікторові Пінчуку за $250 млн, і екс-голова Національного банку України Сергій Тігіпко, який сьогодні активно розвиває свій ТАСкомбанк, зокрема через поглинання активів інших фінансових установ.
Джерела, близькі до угоди, розповідають, що до ПІБу придивляються російський бізнесмен Павло Фукс, два українські підприємці – Ігор Воронов і Борис Кауфман. Вважається, що в останнього в питанні продажу ПІБу є підтримка Національного банку України.
Конкурс з продажу банку може бути оголошено найближчим часом. Поки що експерти, з якими на цю тему розмовляв Forbes, не беруться оцінювати суму майбутньої угоди. «Ми очікуємо в листопаді на пропозиції», – заявив Сергій Горьков в інтерв’ю ТАРС.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас