Рецепт здоров'я: уряд знижує ціни на ліки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рецепт здоров'я: уряд знижує ціни на ліки

Казна та Політика
310
Кабінет міністрів вирішив знизити ціни на низку ліків. Більш доступними препарати можуть стати для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом, бронхіальною астмою. На ці цілі уряд готовий виділити 500 мільйонів гривень. Реформа може бути запущена вже з квітня наступного року. Однак реалізації цієї ініціативи може завадити бюрократія, а згодом і неефективне витрачання коштів держбюджету.
Держава береться за таблетки
Відкриваючи 9 листопада засідання уряду, прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Кабмін має прийняти два важливі рішення для можливості встановлення чесних цін на ліки в країні”. “Я не розумію, чому в країні ліки на десятки або сотні відсотків дорожчі, ніж в країнах, з якими ми сьогодні межуємо. Це говорить тільки про те, що всі ті, хто займався ліками в Україні, використовуючи монопольне становище, робили ціни абсолютно неприйнятними і нечесними по відношенню до українських громадян. Ми в цьому питанні маємо поставити крапку”, – заявив він.
В результаті уряд підтримав проекти постанови “Про введення відшкодування вартості лікарських засобів” та “Про державне регулювання цін на лікарські засоби”, тексти яких має в своєму розпорядженні РБК-Україна.
Цими документами пропонується з 1 квітня наступного року впровадити в Україні механізм реімбурсації цін на ліки. У проекті держбюджету на 2017 рік на ці цілі закладено 500 млн гривень. Реімбурсація працює в багатьох країнах світу і полягає в тому, що держава компенсує аптеці всю або частину ціни на певні ліки, які отримали за рецептами пацієнти. Останнім препарати дістаються або безкоштовно, або з невеликою доплатою.
Раніше в МОЗ обіцяли запустити дану програму з 1 січня 2017 року. При цьому у відомстві заявляли, що для її реалізації необхідний 1 млрд гривень.
В Україні програма реімбурсації буде поширюватися на пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом II типу (інсулінонезалежний діабет) та бронхіальною астмою.
Ці захворювання обрані через високу смертність від них, а також тому, що вони дуже поширені серед українців. За словами в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, основною причиною смертності в Україні – 65% – є саме серцево-судинні захворювання: “В 2015 році було 22,6 мільйона випадків серцево-судинних захворювань. Найкращий спосіб попередити захворювання і смертність від серцево-судинних захворювань – це превентивна медицина і лікування гіпертонії”.
Крім цього, за словами Уляни Супрун, в Україні налічується один мільйон пацієнтів з цукровим діабетом II типу, що в шість разів більше, ніж інсулінозалежних пацієнтів, а також 210 тис. дітей і дорослих з бронхіальною астмою.
Шлях до ліків
Кабмін встановив, що під дію програми підпаде 21 лікарський препарат, які застосовуються фармацевтичними компаніями при виробництві ліків під конкретними торговими марками. Це зроблено для того, щоб “не зіграти” на користь того чи іншого виробника.
“Принцип компенсації за діючою речовиною, а не за торговими марками призведе до зростання конкуренції на ринку та, відповідно, зниження цін і доступності ліків”, – пояснив РБК-Україна член “Асоціації виробників ліків України”, директор торгового дому “Інтерхім” (“Одеський фармзавод”) Олександр Чумак.
Для того щоб скористатися компенсацією, пацієнту спочатку доведеться звернутися до лікаря. Той проводить обстеження, і, якщо пацієнтові необхідно буде приймати препарат зі списку тих, що компенсуються, то лікар випише аптечний рецепт.
Поки точно не відомо, на яку частину або суму компенсації зможуть розраховувати пацієнти. Кабмін буде відшкодовувати аптеці частину вартості тільки по тих препаратів, ціни на які не будуть перевищувати медіани мінімальних цін”. Тобто, ймовірно, орієнтиром для виплати компенсації стане середній показник мінімальної вартості препарату в референтних країнах, що Україна обрала для порівняння. Це – Польща, Словаччина, Чехія, Латвія та Угорщина.
Уряд доручив міністерству охорони здоров’я спільно з Мінекономрозвитку в місячний термін прийняти порядок визначення ціни відшкодування, а також встановити та оприлюднити ціни відшкодування.
Олександр Чумак каже, що використання “медіани” як відсікання препаратів, ціни на які можуть бути компенсовані, може призвести до завищення витрат держбюджету. “МОЗ для розрахунку рівня компенсації використовує ціни в сусідніх країнах. Але в Україні багато препаратів з діючими речовинами, які підпали під нову реформу, коштують дешевше, ніж у сусідніх країнах. Це може призвести до необґрунтованого витрачання держкоштів, коли будуть на 100% компенсуватися ціни на препарати з однією і тією ж діючою речовиною, але з різними цінами”, – зазначає він.
Разом з тим, Уляна Супрун запевнила, що “ми будемо відшкодовувати кошти за ціною найдешевшого генерика (копії оригінального ліків – ред.)”.
Виконавчий директор благодійного фонду “Пацієнти України” Ольга Стефанишина, розповіла, як це відбуватиметься: “Припустімо, в аптеці є ліки з речовиною по 5 гривень, 7 гривень і 15 гривень. А медіана мінімальних цін в Україні та в сусідніх країнах становить 10 гривень. У такому випадку пацієнт зможе отримати безкоштовно препарат за 5 гривень. Або ж пацієнт зможе розраховувати на часткову компенсацію ліків за 7 гривень – йому треба буде сплатити різницю в 2 гривні. Але, у випадку з ліками за 15 гривень пацієнт не зможе розраховувати на компенсацію навіть частини ціни ліків, оскільки вона вище медіани цін на ліки у сусідніх країнах”.
Примітно, але новий механізм компенсації відрізняється від механізму, який раніше пропонувало МОЗ. Раніше відомство планувало, що у випадку, якщо пацієнт не хоче брати безкоштовно найдешевший препарат, то він просто доплатить різницю між найдешевшим і будь-яким дорожчим.
Тепер же пацієнт не зможе розраховувати на компенсацію при купівлі дорогих ліків з виписаною в рецепті діючою лікарською речовиною.
“Мабуть, в МОЗ, коли запропонували використовувати медіану, розраховували на те, що імпортери дорогих препаратів будуть прагнути знизити свої ціни і потрапити під цю медіану. Така ймовірність існує, коли ліки коштують вище медіани на 10-20%, але коли дорогі імпортні ліки з діючою речовиною, яка компенсується, коштують в два рази дорожче, ніж дешевші аналоги, то розраховувати на зниження цін на імпортні препарати не варто”, – зазначає Ольга Стефанишина.
В цілому в МОЗ розраховують на суттєву економію коштів українців при купівлі серцево-судинних препаратів після прийняття даної реформи. Приміром, за даними МОЗ, в 2015 році українці купили такого популярного препарату, як аміодарон на 81,2 млн гривень. Після того як він потрапляє під дію програми реімбурсації та реферування, ця сума може знизитися до 45 млн гривень. Два інші приклади – амлодипін та клопідогрель – зниження з 43,7 млн гривень до 24,5 млн гривень і з 92,6 млн гривень до 42 млн гривень.
У перерахунку на одну таблетку економія буде такою. Якщо раніше одна таблетка аміодарону обходилася в 3,86 гривень, то після реформи вона буде коштувати 2,60 гривень. По амлодипіну та клопідогрелю такі показники – зниження з 1 гривні до 0,54 гривні та з 5,70 гривні до 2,52 гривні.
Дмитро Уляницький
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас