На Україну чекає інфляція - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На Україну чекає інфляція - експерт

Валюта
6896
Прискорення інфляції в жовтні в Україні сталося за рахунок стрибка цін на “комуналку” та молочні продукти. При цьому споживчі ціни продовжать зростати. Таку думку висловила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.
“Різке підвищення цін порівняно з вереснем було викликано дворазовим підвищенням тарифів на опалення і нетиповим різким стрибком цін на молочні продукти (+ 11% місяць до місяця) в результаті диспропорцій на внутрішньому ринку яєць. На інфляцію в річному вимірі також вплинула відміна пільгового тарифу на газ для населення (раніше діяв в період опалювального сезону, з жовтня по квітень), в результаті чого зростання цін на газ в жовтні становило 42%. Разом зі стрибком тарифу на опалення і зростанням цін на електроенергію житлово-комунальні послуги в цілому зросли на 44 % за рік, додавши до зростання цін ще 5 відсоткових пунктів і ставши головним драйвером прискорення річного показника інфляції”, – розповіла експерт.
Бєлан нагадала, що базова інфляція (показник, до якого не входять регульовані тарифи, а також ціни на сирі продукти та енергетичні товари) залишилася на помірному рівні 6,5% г/г, практично не змінившись порівняно з вереснем.
“Споживчі ціни продовжуватимуть зростати в найближчі місяці за рахунок подальших підвищень тарифів на житлово-комунальні послуги та сезонного зростання цін на продукти харчування. Ми очікуємо, що інфляція в річному вимірі залишиться двозначною до кінця року і протягом більшої частини 2017 р., сповільнившись під кінець наступного року до 8% г/г. Однак наміри уряду подвоїти мінімальну зарплату з січня 2017 р. (рішення має бути схвалене парламентом) можуть створити додатковий інфляційний тиск 2017-го, не давши показнику інфляції опуститися нижче 10%-вої позначки”, – вважає Бєлан.
Як повідомлялося, в самому Кабміні запевняють, що підвищення мінімальних зарплат до 3200 грн не прискорить інфляцію і не викличе обвал гривні.
Нагадаємо, індекс споживчих цін в жовтні зріс на 2,8% м/м після зростання на 1,8% м/м в вересні, тоді як річний показник інфляції прискорився до 12,4% г/г з 7,9% у вересні.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас