Реформи по-грузинському: Що за фактом вдалося зробити Саакашвілі в Одесі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформи по-грузинському: Що за фактом вдалося зробити Саакашвілі в Одесі

Казна та Політика
3567
Михаїл Саакшвілі подав у відставку з посади керівника Одеської обладміністрації. Результати його роботи оцінюються по-різному, але переважає критика і звинувачення в зайвому піарі його діяльності на посаді губернатора. Finance.UA вирішив проаналізувати, за що ж насправді можна хвалити або лаяти Саакашвілі, виходячи з результатів його роботи для економіки Одеської області.
За прикладом Аджарії
Вступаючи на посаду керівника Одеської ОДА, Михаїл Саакшвілі в своїх заявах давав дуже сміливі обіцянки щодо реформування галузі, аж до перетворення Одеси на чорноморську перлину. Одеська область мала стати флагманом економічного розвитку України. Як приклад наводилася Аджарія як один з найбільш вдалих регіональних проектів грузинських економічних реформ.
На жаль, з обіцяних в Одесі економічних реформ, виконати вдалося далеко не все. Велика частина з них знаходиться в процесі виконання, або поки не виконана. Саакашвілі так і не вдалося створити умови для економічного ривка.
Маючи величезну популярність і впізнанність на Заході, Михаїл Саакашвілі міг використовувати цю можливість для залучення великих іноземних інвесторів в економічні та інфраструктурні проекти регіону. Однак, великих проектів за участю зарубіжних інвестицій, за час його керівництва, реалізовано не було.
Станом на серпень 2016 року, в економіку Одеської області сумарно вкладено 1,34 млрд дол. іноземних інвестицій, що можна порівняти з показником на початок року. Зростання зарубіжних інвестицій за перше півріччя 2016 року не відбулося.
Із економічних починань Михаїла Саакашвілі, які він реалізував повністю, можна виділити:
  • Створення Ради економічного розвитку Одеси, постійний орган, який повинен захищати інвесторів від корупції і свавілля чиновників.
  • Запуск нового терміналу в одеському аеропорті. Залишається невирішеним питання будівництва нової злітно-посадкової смуги.
  • Запуск системи відкритих конкурсів на посади голів районних адміністрацій Одеської області.
  • Сприяння у скасуванні закону про ліцензійний збір на виробництво вина, що сприяло легалізації приватного виноробства.
  • Створення Центру адміністративних послуг в Одесі.
Значно зросла кількість туристів, які відвідали Одеську область. У цьому році туристичний потік склав близько 2,5 млн осіб, що в два рази більше, ніж було до анексії Криму.
Фінансова ситуація в області в 2016 році стабілізувалася. Згідно з проектом бюджету України на 2017 рік, бюджет Одеської області буде бездотаційним. Це означає, що бюджетні витрати в наступному році планується перекривати за рахунок надходжень доходів до обласного бюджету. У той час як в попередні роки обласний бюджет був дефіцитним, для його вирівнювання області виділялися мільярдні дотації.
Обіцяти – не означає одружитися
Ініціативи Михаїла Саакашвілі з розвитку інфраструктурних проектів в Одеській області можна тільки вітати. На жаль, за півтора роки його керівництва, втілити в життя велику частину планів не вдалося.
  
Багато зусиль було докладено для реконструкції дороги Одеса – Рені. Для поліпшення рівня фінансування ремонту доріг, половина коштів від перевиконання плану Одеською митницею надходила в розпорядження області.
Однак, такі великі проекти обласний бюджет осилити не зміг. На даний момент, ремонт траси Одеса – Рені виконаний частково, а на будівництво повноцінного автобану міжнародного рівня поки розраховувати не доводиться.
Проект з реконструкції дороги Балта – Одеса, що сполучає обласний центр з північчю області, залишився на рівні узгодження. Інші проекти по реконструкції автомобільних доріг, такі як Кілія – Спаське, і дорога до міста Вилкове, знаходяться в процесі реалізації.
Для прискорення розвитку півдня Одеської області було заплановано побудувати другий аеропорт в 40 – 50 км. від Одеси. Реалізувати не вдалося.
Не зовсім вдалими вийшли реформи на Одеській митниці. В результаті відтоку частини імпортерів на інші митниці, рівень митних зборів в січні 2016 р. знизився з 1263 до 863 млн грн, або на 32%. Запуск нового митного терміналу «Відкритий митний простір» затягується, незважаючи на вже витрачені 29 млн грн, реалізація проекту залишається під питанням.
Проти лому
Справедливості заради треба сказати, що намагаючись провести реформи в Одеській області, Михаїл Саакашвілі зіткнувся з протидією не тільки місцевої, а й столичної бюрократії. Як відомо, нашій бюрократичній машині під силу зупинити майже будь-які починання, в яких вона не зацікавлена.
Спроба Саакашвілі тиснути на чиновників, швидше за все, призвела до тихого саботажу його ініціатив на всіх рівнях. В таких умовах губернатору стало надзвичайно складно узгоджувати і просувати свої ініціативи. Для порівняння пропонуємо нашим читачам ознайомитись з тим, що встиг зробити Саакашвілі в Грузії:
  • В результаті грузинських реформ у правоохоронній системі, зведені до мінімуму злочинність і корупція.
  • Створено Будинки юстиції, що діють за принципом єдиного вікна.
  • Реформована податкова служба і система бізнес-адміністрування. В результаті Грузія увійшла до п’ятірки країн світу з мінімальним рівнем податків, і в першу десятку рейтингу Doing Bussiness за легкістю ведення бізнесу.
  • З 2003 по 2013 р. ВВП Грузії збільшилася з 3,9 до 16,1 млрд дол., або в 4,1 разу. Бюджет Грузії зріс в 11 разів. Середня зарплата збільшилася з 60 до 500 дол., пенсія – до 100 дол.
  • Створено страхову медицину, побудовано понад 200 нових лікарень, реконструйовані раніше діючі.
  • Вирішено питання з сепаратизмом в країні, включаючи і найбільш проблемний регіон Аджарії.
  • Будівництво нових ГЕС дало можливість позбутися енергозалежності, перейти від імпорту до експорту електроенергії.
  • Аджарія і її столиця Батумі перетворені на курорт, який можна порівняти за рівнем сервісу з турецькими.
Олександр Єжель
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас