У Тимошенко залишилася остання надія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Тимошенко залишилася остання надія

Кредит&Депозит
10650
З 15 листопада Юлія Тимошенко обіцяє організувати по всій країні «масові акції протесту на захист інтересів ошуканих споживачів фінансових послуг». Про це вона оголосила ще 27 жовтня на спільному брифінгу з представниками кількох громадських організацій, які об’єднують вкладників ліквідованих банків.
Там же був оприлюднений ультиматум, висунутий ініціативною групою ошуканих вкладників разом з народними депутатами з фракції «Батьківщини». Серед 15 пунктів ультиматуму 11 адресовані Верховній Раді, з тим щоб вона їх виконала «протягом найближчого сесійного тижня». Цей сесійний тиждень зараз якраз добігає кінця, однак парламент не демонструє бажання задовольнити вимоги ультиматуму. Єдине, комітет ВР з прав людини (його очолює представник «Батьківщини» Григорій Немиря) пообіцяв «найближчим часом» провести комітетські слухання.
За відомостями ЗМІ, деякі організації вкладників банків, що лопнули, вже призначили на 15 листопада в Києві масову протестну акцію. Експерти не відкидають, що мітинги можуть перерости в «третій Майдан». Втім, правляча коаліція не поспішає на переговори з організаторами акції. Все дуже просто: коаліція не бажає підігравати Тимошенко, яка будь-яку поступку вкладникам банків відразу оголосить своєю особистою перемогою.
До того ж, майже ніхто з депутатів (навіть з самої «Батьківщини») не вірить в те, що Тимошенко дійсно зуміє реалізувати свою погрозу. Як не парадоксально, але допомога ошуканим вкладникам з боку «Батьківщини» зараз виглядає скоріше як ослаблюючий, а не як підсилюючий фактор.
Знову «все пропало»
За останні чотири місяці котирування Юлії Володимирівни на політичному ринку різко впали. Пік її впливовості припав на кінець попередньої сесії Верховної Ради. Тоді Тимошенко виглядала як таран, який ніхто і ніщо не може зупинити.
Вона мала масу союзників як у парламенті, так і поза його стінами. З 5 липня фракції «Батьківщини» і Радикальної партії Олега Ляшка організували блокаду парламентської трибуни. Пам’ятається, Ляшко тоді кликав приєднатися «Самопоміч» та позафракційних депутатів. Ширилися чутки про те, що Тимошенко користується великою підтримкою з боку профспілок. Всі чекали, що восени «Батьківщина», партія Ляшка і, можливо, «Самопоміч» відновлять блокаду парламентської трибуни і спільно з профспілками організовують у столиці та інших містах «тарифні майдани».
Проте з кожним місяцем ці плани все більше руйнувалися. Звісно, тут чимало постарався прем’єр Володимир Гройсман, але багато зробила для знищення власних перспектив сама Юлія Володимирівна. Вже в серпні, напередодні Дня незалежності, уряд підписав Генеральну угоду з профспілками та роботодавцями, позбавивши тим самим «Батьківщину» профспілкового козиря. У вересні з вини Тимошенко, про що «k:» вже докладно писали, серйозно посварилися «Батьківщина» і «Самопоміч»: Юлія Володимирівна поспішила з гучними звинуваченнями і нарвалася на різку відповідь.
А незабаром ще одне зле висловлювання Тимошенко посварило «Батьківщину» з партією Ляшка. Як розповів сам Ляшко, під час робочої поїздки в Дніпро він дізнався, що Тимошенко звинуватила його у зриві судового засідання щодо підвищених тарифів. «Розумію, що дорога Юлечка хоче бути найбільшою поборницею прав трудового народу. Ми не заперечуємо. Але ми вважаємо, що треба не розкидатися звинуваченнями, а навпаки – об’єднувати зусилля, щоб разом зупиняти грабіжницький геноцид влади. Більше того, Юля була в суді і мала чути, що засідання відклали саме тому, що нас не повідомили про нього. Можливо, вона не чула, тому що замріялась, наприклад, згадала, як домовлялася з Путіним про газ за 500 доларів, або ще якісь приємні моменти згадала і не почула рішення суду», – парирував радикальний лідер.
На цьому він не зупинився і нагадав про ще одну судову справу. «В Стокгольмському арбітражі розглядають позов до України на 38 мільярдів доларів з газового контракту, який Тимошенко підписала з Путіним. Нехай їде туди і захищає українців, адже ці гроші нам доведеться віддавати. Я їй можу навіть з квитком допомогти, якщо грошей немає. Вона бідна – в декларації одні прочерки», – уїдливо зауважив Ляшко.
Ще одним ударом по планах «Батьківщини» стала ініціатива уряду і президента про підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн з 1 січня. Тимошенко оголосила, що її партія не голосуватиме за держбюджет-2017, бо там «закладено великий обман з мінімальною зарплатою і мінімальним прожитковим рівнем, адже реального підвищення зарплат і пенсій не буде». Але її оцінку спростовують профспілки. Голова ФПУ Григорій Осовий підкреслює, що підвищення мінімальної зарплати – початок кінця ери «дешевої робочої сили» в Україні.
За двома зайцями
Ось і вийшло, що на даний момент єдина можлива опора «Батьківщини» – ошукані вкладники. Тільки і цей союз може розпастися. Знову ж таки – з вини Тимошенко, для якої головне – власні політичні інтереси.
Якщо заглянути в ультиматум, який був оголошений на брифінгу 27 жовтня, той самий безперечний його пункт – про «негайне і повне погашення існуючої заборгованості по обов’язкових виплатах вкладникам ліквідованих банків». Це вимога про те, щоб виконувалося те, що записано в законі. Але цей пункт засунутий в ультиматумі на останнє, 15-е місце. А на перше місце поставлено вимогу, якя вкладникам взагалі нічим не допоможе: «Президенту України негайно внести подання на звільнення з посади Голови Національного Банку України В. Гонтарєвої як чиновника, який провалив виконання своїх функцій і привів до катастрофічного стану банківської системи. Верховній Раді України невідкладно прийняти рішення про звільнення В. Гонтарєвої».
У парламенті зараз багато хто мріє про відставку Гонтарєвої. І всі знають, що глава НБУ користується підтримкою президента. Як відомо й те, що Гонтарєва підстрахувалася від відставки принаймні до надходження наступного траншу кредиту МВФ.
Тимошенко вирішила організувати акцію «захист ошуканих вкладників», яка буде насправді акцією проти Гонтарєвої і повинна перетворитися на акцію проти Петра Порошенка. Тимошенко розраховує, що до протесту приєднаються інші верстви населення. Але проблеми ошуканих вкладників – це не ті проблеми, які здатні підняти народ на антипрезидентський виступ.
Швидше можна очікувати, що ошукані вкладники побачать, що їх використовують. Не так вже й важко здогадатися, що відставка Гонтарєвої і порятунок своїх вкладів – це дві різні цілі. Намагатися досягти їх обох – все одно що гнатися за двома зайцями. Результат буде той самий.
Тому якась частина організацій вкладників спробує обійтися без допомоги «Батьківщини» і сконцентруватися на порятунку вкладів. Взагалі тренд зараз такий: вирішувати свої проблеми через Тимошенко не вдається нікому. Що залишилося від колишнього впливу Юлії Володимирівни – це і покаже акція 15 листопада.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас