За два роки Україна ризикує втратити основний "козир" – газову трубу – експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За два роки Україна ризикує втратити основний "козир" – газову трубу – експерт

Енергетика
3275
Україна ризикує втратити власну газотранспортну систему, якщо не модернізує її до 2019 року.
За словами Карасьова, рішення Єврокомісії щодо Газпрому є тривожним сигналом для України.
“Нам чітко дали зрозуміти про загрозу того, що на нас перестануть зважати як на гравця в геополітиці. 2019 року в України завершується контракт із Росією на транспортування газу. Зношена газотранспортна система України без модернізації на той час прийде в критичний стан: за 40 років використання відбулося природне старіння обладнання. Це автоматично призведе до відсутності нових контрактів. У підсумку, країна втратить свій транзитний статус – єдиний “козир”, що допомагає впливати на геополітичні процеси. А це колосальний удар по національній безпеці”, – повідомив Карасьов.
За словами експерта, західні партнери, спостерігаючи саботаж української сторони у модернізації ГТС, також навряд чи нададуть підтримку.
“Доки українська влада саботує модернізацію газотранспортної системи, Росія йде в обхід та домовляється з ЄС про збільшення квот на транспортування газу через OPAL. Через це наша країна вже втратила 400 мільйонів доларів. Подібна позиція загрожує втратою відносин із західними партнерами. 2019-го, зі зруйнованою ГТС, Україна ризикує залишитися сам на сам із Росією”, – зазначив Карасьов.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас