Депутати звинуватили Гонтареву у штучному банкрутстві банків і вимагають порушити кримінальну справу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати звинуватили Гонтареву у штучному банкрутстві банків і вимагають порушити кримінальну справу

Казна та Політика
2367
Схему, за якою знищували банки, використовували для вимивання реальної “оборотки”, щоб надалі люди не могли брати участь у приватизації.
Про це заявив народний депутат Євген Мураєв, коментуючи дії НБУ, який за 2,5 року ліквідував 83 банківські установи.
“Я неодноразово говорив – відбувається тотальний розпродаж країни. Механізм зрозумілий: НБУ змушує банки докапіталізувати – вносити живі гроші, щоб збільшувати резерв. Це невигідно власникам і вони не докапіталізують. НБУ вводить тимчасову адміністрацію, а далі різними способами “дерибанять” активи. При цьому активи падають у ціні, тому що немає конкуренції, їх за 3 копійки приватизують. Штучно роблять банкрутами банки також для того, щоб кошти пішли гарантовано в одні чи декілька рук. Так вбивають банківський сектор і ставлять на коліна всі вільні гроші в країні”, – зазначив він.
На думку Мураєва, потрібно міняти проблему в корені. “Гонтарева – це ворог держави. Діє вона, природно, з благословення гаранта нашої країни, який не гарант, на жаль, а просто бізнесмен, який шукає спосіб заробити. Міняти треба повністю політичну культуру і ситуацію в країні, але поки що передумов для цього я не бачу”, – зазначив народний обранець. Він також порадив співвітчизникам не вкладати гроші в українську банківську систему.
“Подивіться, наскільки впали інвестиції в банківську систему. Немає грошей в системі, немає економіки. Необхідно ввести 100% гарантування вкладів фізичних осіб, не обмеження у 200 тисяч, як зараз. А НБУ, як регулятор, повинен стежити за тим, щоб гроші розміщувалися в ліквідні проекти, і потрібно запровадити персональну кримінальну відповідальність для господарів банку”, – резюмував Мураєв.
Солідарний із колегою і народний депутат партії “Батьківщина” Ігор Луценко. На його думку, низки банкрутств можна було уникнути, а деякі з ліквідованих банків були закриті штучно. Одним з таких банків політик називає ПАТ “Київська Русь” (тимчасова адміністрація введена 20 березня минулого року. – ред.)
“Київська Русь” мала багато привабливих активів. І, я думаю, що надійшла заява в НБУ вивести банк на тимчасову адміністрацію і надалі грабувати. Ця ж ситуація повторюється в інших банках. Як вкладник (Ігор Луценко тримав гроші в “Київській Русі”. – ред.) я знаю, що можна було закрити фінансові проблеми “Київської Русі” через залучення інвесторів, але їм не дали цього зробити”, – зазначив він. Народний депутат вважає, що в питанні банкрутства “Київської Русі” має бути поставлена крапка слідчими.
“Я вважаю, що Гонтарева особисто відповідальна за те, що на сьогоднішній день 83 банки виведені з ринку, більшість з яких могли би бути на плаву. Навіть криза 2009 року не настільки впливала на масове банківське банкрутство”, – заявив він.
Відомий бізнесмен і меценат Геннадій Жильцов називає НБУ інструментом для заробляння грошей. “На прикладі банку “Київська Русь” можна сказати, що інвестиції в Україну не цікавлять владу. Першочергова мета – набити власні кишені. Закривають банки, у яких багато грошей. НБУ виводить без проблем гроші з Фонду гарантування вкладів і використовує їх для спекуляції на валютному ринку, а також для скуповування задешево українських активів за рахунок вкрадених грошей у вкладників і підприємств”, – заявив він.
На думку Жильцова, тільки на “Київській Русі” Україна втратила понад 100 мільйонів доларів інвестицій (англійський інвестор Роберт Гіббінс мав намір придбати банк із вливанням у капітал 100 млн доларів. – ред.).
“Банкрутство можна назвати штучним. Якщо банк закрили через проблеми з докапіталізацією, то чому відкинули всі спроби рефінансувати банк за рахунок іноземних інвестицій? Навіщо закривати банк, на коррахунках якого лежать 150 мільйонів гривень? Тільки щоб скористатися грошима у власних інтересах. На сьогодні не повернули жодної копійки ні вкладникам, ні підприємствам (підприємства, зокрема державні, втратили 2,5 млрд грн, НБУ не повернуто 450 млн грн. Рефінансування, фізособи по депозитах втратили 2 млрд грн. – ред.)”, – сказав Жильцов.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас