Рівень 3200: плюси і мінуси підвищення мінімальної зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рівень 3200: плюси і мінуси підвищення мінімальної зарплати

Особисті фінанси
2981
Пропозиція уряду підвищити мінімальну зарплату до 3200 грн в 2017 році викликала масу емоцій і коментарів. Finance.UA спробував розібратися, який вплив матиме дворазове підвищення рівня мінімальної оплати праці на бюджет, економіку і добробут українців.
Вплив на економіку і бізнес
Підвищення рівня доходів населення призведе до зростання внутрішнього попиту на товари народного споживання і продукти харчування. Збільшення оплати праці переважно припаде на категорії працівників з низьким рівнем доходів.
Зростання рівня мінімальної зарплати збільшить і без того високий показник податкового навантаження на економіку. У 2017 році рівень фіскального тиску перевищить 45%, що стримуватиме економічний розвиток країни.
Збільшення податкового навантаження найбільше відчують на собі в малому бізнесі і в приватному секторі. Вплив на державний сектор буде незначним.
Для приватних підприємців та малого бізнесу зростання мінімальної зарплати може стати причиною для виведення частини легальних доходів у тінь. Для великих компаній принципово нічого не зміниться.
Рівень 3200: плюси і мінуси підвищення мінімальної зарплати
Податки і субсидії
Зростання рівня мінімальної зарплати призведе до зниження розміру субсидій. Нинішній рівень мінімальної зарплати фактично гарантує отримання субсидії. З підвищенням офіційного доходу в отриманні субсидії може бути відмовлено, або вона буде нарахована на мінімальному рівні.
Ще гірша ситуація у безробітних. Тим, хто не має легальної роботи, субсидія нараховується виходячи з доходу, що дорівнює двом мінімальним зарплатам. Безробітні втратять можливість оформити субсидію, оскільки з доходом в 6400 грн шанси на її отримання практично нульові.
Нарахування субсидій на базі нового рівня мінімальної зарплати, почнеться не раніше 2018 року. За чинним порядком, нарахування субсидій відбувається на підставі доходів за минулий рік.
Із зростанням мінімальної зарплати також можуть зрости деякі податки і платежі в бюджет. До рівня мінімальної зарплати прив’язаний розмір нарахованого податку на нерухомість і ставки єдиного податку для підприємців. Таким чином, зростання рівня зарплати може призвести до двократного зростання податку на нерухомість та єдиного збору.
А як у Європі?
За рівнем мінімальної зарплати у 2015 році Україна посідає останнє місце в Європі. У 2015 році, у порівнянні з Україною, рівень мінімальної зарплати в Латвії був вищий у 9 разів, у Польщі, Словаччині та Туреччині – в 7 разів, в Румунії – в 4 рази, в Росії – в 1,6 рази.
Рівень 3200: плюси і мінуси підвищення мінімальної зарплати
***
Спроба уряду вивести частину доходів із тіні шляхом підвищення рівня зарплати може стати успішною, якщо паралельно будуть створюватися не тільки адміністративні, а й економічні умови для зниження тіньового сектора в економіці. Спроба лише адміністративними методами змусити бізнес і населення платити більше податків, швидше за все, натрапить на зростання рівня тіньового сектора в країні.
Також необхідно врегулювати питання зі ставками податків і бюджетних платежів, рівень яких прив’язаний до розміру мінімальної зарплати.
І давно пора скасувати прив’язку рівня доходів депутатів і чиновників до рівня мінімальної зарплати, тому що їхні доходи ніякого стосунку до мінімальних не мають.
Олександр Єжель
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас