НБУ визначив 20 банків, яким буде таємно продавати валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ визначив 20 банків, яким буде таємно продавати валюту

Фондовий ринок
4480
НБУ визначив 20 банків, які можуть стати учасниками нового режиму валютних покупок/продажів регулятора на міжбанку. Про це йдеться в телеграмі НБУ №40-0004/89837.
У список увійшли: Альфа Банк, Банк 3/4, “Альянс”, Банк інвестицій і заощаджень, “Глобус”, Діамантбанк, Креді Агріколь Банк, ОТП Банк, Ощадбанк, “Південний”, Приватбанк, Промінвестбанк, Платинум Банк, ПУМБ, Райффайзен Банк Аваль, Сбербанк, Сітібанк, Укрексімбанк, УкрСиббанк, Укрсоцбанк.
Нагадаємо, що Нацбанк довго обговорював з ринком впровадження в Україні такого механізму як маркет-мейкери валютного ринку. Ними повинні були стати ряд банків з більш широкими можливостями безготівковій торгівлі валюти.
У підсумку в кінці минулого тижня НБУ затвердив постанову №397, яким чиновники визначили таку форму торгівлі на міжбанку як “валютна інтервенція в формі запиту щодо найкращого курсу”. Тобто під час виходу на безготівкові торги регулятор буде запитувати у вибраних банків кращі, з їх точки зору, курси для покупки або продажу валюти, а потім давати свою відповідь – підходить йому ціна чи ні. І виходити на компромісний валютний цінник, після чого – укладати по ним угоди.
Доступ до такої торгівлі можуть мати тільки 20 обраних регулятором банків і більше ніхто. Їх обиратимуть перед початком кожного кварталу – що, власне, і зробив зараз центробанк, перерахувавши два десятка фінустанов.
“Учасником валютної інтервенції у формі запиту щодо найкращого курсу може стати суб`єкт ринку, входить до переліку з 20 банків, які за попередній квартал мали найбільші обсяги операцій з купівлі та продажу іноземної валюти з іншими суб`єктами ринку і Національним банком, підтверджені згідно з вимогами нормативно-правових актів НБУ “, – говориться в постанові центробанку.
Щоб почати працювати з Нацбанком “на короткій нозі”, 20-ка обраних банків повинна зараз укласти договори з НБУ. І після слідувати затвердженим центробанком правилам. Одне з яких говорить про те, що банк не має право відкликати узгоджену заявку на покупку або продаж валюти. “За порушення цієї вимоги суб`єкт ринку позбавляється права брати участь у валютних інтервенціях протягом наступних 30 календарних днів”, – йдеться в постанові.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас