ПриватБанк вимив Кіпр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПриватБанк вимив Кіпр

Фондовий ринок
2434
Центральний банк Кіпру звинуватив місцеву філію українського ПриватБанку в недостатній боротьбі з відмиванням грошей. Тепер йому доведеться заплатити штраф на суму до 1,5 млн євро. Але в ПриватБанку кажуть, що ніяких порушень у їхній філії не було, штраф застосували необґрунтовано, тому вони або через суд скасують його, або виб’ють собі знижку до 40%.
Відмивання та покарання
Центральний банк Кіпру (CBC) оштрафував кіпрську філію ПриватБанку на суму 1,535 млн євро. Таке рішення CBC ухвалив 31 жовтня на тій підставі, що філія українського банку порушила норми законодавства Кіпру в сфері боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму. Санкція до філії застосована тільки зараз, хоча саме порушення сталося ще півтора року тому. «Накладення штрафу виникає з результатів обстеження кіпрської філії ПАТ «КБ ПриватБанк», проведеного в травні 2015 року», – заявили в кіпрському центробанку.
Це найвищий штраф, застосований CBC до банку за недотримання правил боротьби з відмиванням «брудних» грошей. Hellenic Bank раніше був оштрафований на 1,1 млн євро, а кіпрська філія танзанійського FBME Bank – на 1,2 млн євро. У ПриватБанку є можливість знизити штраф на 15%, або 230,25 тис. євро. Для цього ПриватБанк повинен виплатити штраф «протягом певного терміну». «Рішення ґрунтується на процедурах і принципах адміністративного права, тому CBC, з-поміж іншого, дав зацікавленій особі можливість бути заслуханою до прийняття остаточного рішення», – підкреслюється в повідомленні центробанку Кіпру.
Подвійна перевірка
У ПриватБанку поки не отримали офіційного листа від Центробанку Кіпру, але, посилаючись на слова голови банківського нагляду CBC Янгоса Деметріу, заявляють, що жодних порушень CBC не виявив.
«Штраф накладено за невідповідність внутрішніх процедур філії деяким положенням закону про протидію відмиванню коштів та відповідній директиві CBC. Перевірка ЦБ Кіпру, проведена в травні 2015 року, не виявила конкретних фактів відмивання коштів в кіпрській філії. Філія взяла до уваги і врахувала у своїй роботі зауваження регулятора, викладені в довідці з перевірки. Філія вже внесла зміни до своїх процедур і привела їх у відповідність до директиви. У своїй діяльності філія має намір надалі неухильно дотримуватися вимог законодавства та регулятора», – повідомили FinClub в прес-службі ПриватБанку.
Складнощі виникли через те, що кіпрську філію перевіряли відразу два регулятори – кіпрський та український. «Ціла низка зауважень за перевіркою CBC була викликана тим фактом, що одночасно з нею проходила інспекційна виїзна перевірка НБУ, у якій були документи, також необхідні перевіряючим ЦБ Кіпру. Прохання ПриватБанку до обох регуляторів рознести перевірки за часом були залишені без уваги, – розповіли в Приватбанку. – На момент перевірки філія займала невелике за площею приміщення і не мала можливості розмістити одночасно дві бригади перевіряючих. Тому для інспекторів з НБУ було орендовано додаткове приміщення, куди доставлялися документи для перевірки. У багатьох випадках в процесі перевірок запити інспекторів НБУ і CBC перетиналися, тому коли документи були в однієї групи перевіряючих, філія не могла надати в терміновому порядку ці ж документи іншій групі перевіряючих».
Коли CBC запросив документи і не отримав їх, адже з ними на той момент працював НБУ, він, «не дочекавшись документів, вчинив нам штраф», говорить перший заступник голови ПриватБанку Олег Гороховський. «Відмиванням вважається тепер все, що непрозоро. А непрозоро все, де швидко і впевнено не відповідають, – резюмує він. – Штраф, швидше за все, будемо оскаржувати, тому що є дуже висока ймовірність його скасування. Або поторгуємось. Знижку 30-40% отримаємо».
Кіпрська філія ПриватБанку продовжує співпрацю з ЦБ Кіпру над вдосконаленням системи внутрішнього контролю, але ще не ухвалила остаточного рішення про те, оскаржить вона штраф чи домовиться про збільшення 15-відсоткової знижки, яка застосовується за швидкої сплати.
Це не перше його порушення. У 2015 році кіпрська філія порушила низку нормативів ліквідності CBC через заборону Нацбанку на переказ грошей з ПриватБанку до філії. З Центробанком Кіпру пізніше домовилися про переведення ліквідних коштів з головного офісу банку на Кіпр, їхнє розміщення на рахунках в банках з рейтингом А. Йшлося про зменшення кредитного портфеля кіпрської філії шляхом погашення окремих кредитів і отримання від позичальників додаткової твердої застави.
Латвійський привид
ПриватБанку «не щастить» не лише з кіпрським офісом. У грудні 2015 року Комісія з фінансового ринку та ринку капіталу Латвії провела перевірку AS PrivatBank (дочірній банк ПриватБанку) і виявила порушення вимог закону «Про запобігання легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму», закону «Про кредитні установи», законодавства Латвії про створення системи внутрішнього контролю та нормативно-правових актів про поглиблене вивчення клієнтів.
За результатами перевірки було встановлено, що деякі латвійські банки, в тому числі AS Privatbank, були задіяні їхніми молдавськими клієнтами у серйозних підозрілих операціях (так звана молдавська справа про вивід 1 млрд євро із трьох молдавських банків). «Після справи, пов’язаної з банками в Молдові, Комісія провела перевірку всіх банків, які обслуговують нерезидентів у Латвії, в тому числі AS PrivatBank. В результаті в грудні 2015 року Комісія ухвалила рішення про стягнення штрафу в сумі 2 млн євро і висунула вимогу про звільнення складу правління AS PrivatBank», – такі подробиці історії розкрив ПриватБанк у своїй звітності.
Поліція Латвії розпочала кримінальний процес щодо PrivatBank щодо можливого економічного злочину. Тому AS PrivatBank заплатив штраф і призначив нових членів та голову правління. Банк пообіцяв запровадити до кінця 2016 року аналіз процесів і процедур внутрішнього контролю, вдосконалити програми професійного навчання та підвищення кваліфікації його працівників, провести зовнішній аудит у сфері запобігання легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. 6 травня 2016 року AS PrivatBank підписав з Комісією угоду про врегулювання адміністративного провадження: банк відкликав позови щодо оскарження рішень Комісії, а вона закрила відкрите проти AS PrivatBank адміністративне провадження і погодилася не застосовувати нових санкцій за умови вдосконалення запобігання легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.
У серпні італійський центробанк вирішив закрити місцеве відділення латвійського AS PrivatBank, оскільки в ході перевірки виявив порушення антивідмивного законодавства. Перевірки, які пройшли з 16 березня по 6 квітня, виявили серйозні порушення нормативних актів, спрямованих на боротьбу з відмиванням грошей, і ризик повторення цих порушень. Тому регулятор анонсував заборону будь-яких операцій відділення AS PrivatBank, крім видачі грошей вкладникам.
Український досвід
Пильний моніторинг Нацбанком виконання банками антивідмивного законодавства не дивує. Правоохоронні органи зараз проводять досудове розслідування нібито заволодіння посадовими особами ПриватБанку рефінансування Національного банку на 19 млрд грн. В рамках цієї справи суд навіть заарештовував рахунки компаній в кіпрському філії ПриватБанку.
«У НБУ нульова толерантність до схемних дій банків. Зараз Нацбанк має можливість виводити такі банки з ринку протягом одного дня, навіть без етапу віднесення їх до категорії проблемних», – ще недавно лякала ринок голова НБУ Валерія Гонтарева. Але такі погрози не стосуються особисто ПриватБанку, вони були адресовані невеликим банкам. На рахунку в регулятора відібрані за підозрою у відмиванні грошей ліцензії десятка банків: «Велес», «Преміум», «Союз», Меліор Банк, Грін Банк, Фінростбанк, «Аксіома», ІнтерКредитБанк, Акта Банк, КСГ Банк.
При цьому рівень відповідальності в таких злочинах зазвичай дуже важко визначити. «Здійснити дане правопорушення можуть як рядові співробітники банку, які порушили посадові інструкції, так і перші особи, в залежності від обсягів легалізації, масштабів і сторін, з яких відмивалися гроші. Тому говорити про відповідальність у даному випадку вкрай складно», – говорить юрист адвокатського об’єднання «Безпалий та Партнери» Олена Петренко.
Губар Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас