Яку органічну продукцію Україна експортує в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яку органічну продукцію Україна експортує в ЄС

Аграрний ринок
1269
В Україні працює 119 сертифікованих виробників органічної рослинницької продукції, з яких 73 — експортери.
Україна є крупним постачальником нішевих культур у ЄС. Сьогодні в Україні функціонує 119 виробників продукції рослинництва зі статусом “органік” (в т. ч. фрукти, овочі), з них 73 вже працюють на експорт (40 виробників експортують самі, решта — через трейдерів). Про це заявив директор сертифікаційного органу “Органік Стандарт” Сергій Галашевський в інтерв’ю “АПК-Інформ”.
Експерт вважає, що в поточному році кількість клієнтів компанії збільшилася приблизно на 80%, торік зростання також склало близько 80% до показника 2014 р. Під контролем компанії на сьогоднішній день перебувають 370 операторів ринку, з них 341 в Україні.
Активний розвиток даного напряму в Україні експерт пов’язує з затребуваністю цієї ніші в ЄС.
“У поточному році Мінагропрод навіть включив органічне виробництво в ТОП-5 пріоритетів щодо розвитку сільського господарства України. Виробники, які працюють в даному секторі, показують непогані результати, в т.ч. економічні. Основною причиною зростання виробництва органічної продукції в поточному році вважаю саме переорієнтацію на європейський ринок. З минулого року люди тільки почали перебудовуватися на новий напрям”, — розповів Сергій Галашевський.
Фахівець повідомив, що площа під органічною продукцією, що перебуває в користуванні наших клієнтів в Україні, становить близько 180 тис. га, з неї органічний статус мають 137 тис. га (інші — у перехідному періоді).
“Вирощуються на площах ті ж культури, що і в традиційному землеробстві. Проте в органічному виробництві більше нішевих культур. Україна є найбільшим постачальником органічного пшона на ринок ЄС. Також відзначається попит на українські органічні насіння гірчиці, льону, гарбуза, конопель. Наші клієнти знаходяться по всій території України. Основна їх частина у Вінницькій, Полтавській, Одеській, Харківській областях. Де є виробництво, там є і клієнти”, — зазначив він.
Сергій Галашевський вважає, що виробництво органічно чистої продукції буде розвиватися, а до 2025 р. 10% сільгоспземель в Україні будуть зайняті під органічним виробництвом.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас