Профіцит платіжного балансу збільшився до $474 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Профіцит платіжного балансу збільшився до $474 млн

Казна та Політика
600
Профіцит зведеного платіжного балансу України у вересні 2016 року зріс до $474 млн проти $16 млн у попередньому місяці.
Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.
Згідно з повідомленням, профіцит платіжного балансу в січні-вересні поточного року склав $1 млрд. При цьому негативне сальдо поточного рахунку платіжного балансу за дев’ять місяців поточного року склало $2,3 млрд.
Однак це було компенсовано чистими залученнями за фінансовим рахунком.
Згідно з даними НБУ, у вересні дефіцит поточного рахунку платіжного балансу зріс майже вдвічі проти попереднього місяця – до $875 млн, що пояснюється плановими виплатами урядом відсотків за реструктуризованими облігаціями зовнішньої держпозики, а також скороченням експорту товарів у річному й місячному вимірі.
Як зазначає Нацбанк, при зростанні фізичного обсягу експорту зернових знизилися їхні вартісні обсяги у зв’язку з падінням світових цін на зерно, а також із причини падіння цін на сталь скоротився експорт продукції металургії. Водночас зріс експорт олії та жирів на тлі високого врожаю соняшнику. Разом із тим, зростання імпорту товарів у вересні також сповільнилося у зв’язку з низькими темпами зростання імпорту сільськогосподарської техніки в річному вимірі.
Чисті надходження за фінансовим рахунком у вересні склали $1,3 млрд, що у 2,6 раза перевищує значення в серпні. За оцінкою НБУ, це було забезпечено переважно залученнями державного сектору, а саме – розміщенням єврооблігацій на $1 млрд під гарантії США після успішного завершення другого перегляду програми EFF з Міжнародним валютним фондом.
Згідно з повідомленням Нацбанку, чисте надходження обсягів прямих іноземних інвестицій (ПІІ) у вересні 2016 збільшилася до $444 млн (у серпні $129 млн), зокрема $264 млн – у реальний сектор. У банківський сектор надійшло $180 млн, які були спрямовані на докапіталізацію банків з іноземним капіталом.
Як зазначає НБУ, темпи скорочення готівки поза банками у вересні збільшилися до $474 млн (у серпні – $310 млн).
Чистий відтік боргового капіталу як реального, так і банківського сектору зріс до $480 млн і $452 млн, що пов’язано з великими обсягами погашення довгострокових кредитів, тоді як залучення приватного сектору залишалися на низькому рівні.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас