Що робити, якщо в офісі "маски-шоу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що робити, якщо в офісі "маски-шоу"

Кримінал
1765
На початку осені в Україні зазвичай частішали випадки обшуків в українських IT-офісах. Зараз ситуація трохи спокійніша, але силовики не дрімають і як і раніше (часто неправомірно) навідуються до компьютерщиків. Ті айтішники, які прийняли рішення не переносити бізнес за кордон, а залишитися в країні, взялися вибудовувати лінію оборони на випадок, якщо люди в масках прийдуть і до них.
Як розповів глава асоціації “IT України” Віктор Валеєв, вони провели ряд зустрічей з силовиками щодо частих випадків необґрунтованих перевірок IT-компаній. Крім того, були наради в Адміністрації Президента, і позиція глави держави і керівників економічного блоку – дати можливість галузі нормально розвиватися.
Мабуть, ці зустрічі влади з ринком все-таки дали свої плоди, хоч і не звели кількість перевірок нанівець.
“Обшуки не почастішали, але і не звелися до нуля, незважаючи на значний резонанс. Тенденція в цілому невтішна”, – зазначив керуючий директор BPO-компанії SBT Systems Ukraine Дмитро Овчаренко.
Звинувачують в піратстві і тероризмі
На думку експертів, важлива не тільки кількість, але і те, наскільки правомірні ті чи інші обшуки. Навіть якщо за півроку був всього один “наліт” і це була резонансна подія, з виносом обладнання, залученням “маски-шоу”, а приводом служила фінансова перевірка, то це вже негативно позначається на всьому українському IT-ринку.
“Прийшли перевіряти одне, а на додачу винесли весь офіс, зупинили всі бізнес-процеси, налякали співробітників, заподіяли шкоду власності компанії і т.д. У такому випадку, це вже подія, на яку варто звертати увагу. На мою думку, не може бути перевірка фіндіяльності тієї чи іншої компанії такою деструктивною для всього бізнесу в цілому”, – підкреслив президент Асоціації інтернет-підприємців України Дмитро Чорний.
Список приводів для обшуків досить різноманітний – співпраця з терористами, піратство, зберігання незаконних матеріалів, кіберзлочини і т.д. Правдоподібність більшості таких звинувачень є сумнівною.
“Повністю від обшуку убезпечитися дуже складно, але зменшити його негативні наслідки цілком реально – заздалегідь укласти договір про правову допомогу з одним або декількома адвокатами, організувати систему безпеки і інформування в офісі компанії, грамотно вибудувати роботу ключового адміністративного персоналу і роз’яснити іншим співробітникам їхні права в разі обшуку”, – говорить Дмитро Овчаренко.
Виводять людей “з шерег”
При цьому найчастіше увага силовиків звернена саме на фінансову діяльність компанії і перевірку наявності заборонених матеріалів на серверах айтішників. І щоб убезпечитися від перевірок і їх негативних наслідків для діяльності компанії, експерти розробили цілий комплекс захисних заходів. Це і захист технічного обладнання, яке використовується в повсякденному бізнес-процесі; юридичний захист, захист інтелектуальної власності тощо.
“Але найчастіше об’єктами обшуку стають технічні засоби компанії і люди. Як перше, так і друге впливає на бізнес-процес. Хоча вивести людей з процесу більш згубно. Особисто мій пріоритет у захисті – це люди і те робоче (технічне) оточення, яке є в компанії”, – зауважив Дмитро Чорний.
Отже, способи захисту можуть бути найрізноманітнішими. Перш за все, експерти радять наступне:
  • Якщо є можливість, відпустити людей “по домівках”, то так і потрібно зробити, якщо ж силовики не дають можливості залишити офіс, то потрібно залучати кваліфікованого юриста, який може на професійному рівні спілкуватися з людьми з силових структур. Кращий варіант, коли такий фахівець є в штаті компанії і може на місці подій вирішувати виниклі питання.
  • Самі співробітники компанії, що потрапила в неприємну ситуацію, також можуть себе захищати, спираючись на законодавство. Є багато матеріалів в інтернеті про те, як поводитися в таких ситуаціях, тому одне із завдань компанії – проводити невеликі інструктажі за допомогою email-розсилки, неформальне спілкування з юрпредставником компанії та ін.
  • Технічно захистити компанію простіше. У більшості випадків це використання будь-яких хмарних рішень для ведення бізнесу, які знаходяться не в нашій країні. Також розміщення (оренда) серверів компанії за межами України. Якщо ж процес вимагає близького розміщення, то тут потрібно як мінімум вирішити питання зі створенням синхронної копії робочого оточення (розташованого поза офісом), яка в разі “виносу” стане тимчасовим майданчиком для підняття і стабілізації бізнес-процесів.
  • Якщо ви дбаєте про цілісність і доступність даних (щоб зберегти комерційну таємницю, наприклад), то тут теж є певна кількість рішень, які працюють в комплексі з охоронними системами типу сигналізації. Як приклад, налаштувати основне обладнання (сервера, маршрутизатори, деякі робочі станції) компанії так, щоб при спрацьовуванні сигналізації воно просто вимикалося, а при включенні вимагало певних дій, щоб включиться.
Крім іншого, експерти все ж сподіваються на “чуйність” представників влади, щоб вони сприяли у вирішенні таких ситуацій, особливо коли вина конкретної IT-компанії не доведена і не підтверджена.
“Тут ще важлива злагодженість і синхронність дій представників влади, щоб не було так, що одне відомство прийняло якесь позитивне рішення, а друге про це рішення і не чуло і все потрібно доводити заново”, – зазначив Дмитро Чорний.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас