Гонтарева не може керувати Нацбанком за такої недовіри українців - Сугоняко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарева не може керувати Нацбанком за такої недовіри українців - Сугоняко

Казна та Політика
1600
Діяльність Валерії Гонтаревої на посаді голови Нацбанку призвела до повної втрати довіри з боку українців
Про це на прес-конференції в інформаційному агентстві «Інтерфакс Україна» заявив президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, коментуючи результати соціологічного дослідження «Ваша думка: жовтень 2016 року» про вплив на суспільство девальвації гривні та фінансової кризи.
За словами Сугоняка, нинішній рівень недовіри діяльності Гонтаревої, який становить 83%, не дозволяє їй далі керувати Нацбанком.
«Вона успішно перейшла межу – 1,6% повна довіра, – за якою вона за визначенням не може бути керівником грошово-кредитної системи. Бо за такого рівня довіри до регулятора, а значить – і до національної валюти загалом, відбувається руйнування національної фінансової системи. Те, що показують соціологи, – це пульс, це зворотний зв’язок із суспільством для тих, хто хоче чути суспільство. І якщо президент не слухатиме це суспільство і його пульс, і не слухатиме сама Гонтарева, значить, вони довго там не просидять», – зазначив експерт.
Він наголосив, що Валерія Гонтарева повинна звільнити посаду голови Нацбанку.
«Що це, коли значна кількість людей говорять, що Нацбанк не піклується про стабільність національної валюти. Адже це його конституційне зобов’язання. При цьому тільки 20% говорять, що він піклується, а інші стверджують, що ні. Людям очевидно, що цей орган не справляється зі своєю конституційною роботою. Такі результати говорять про припинення існування Національного банку як професійного центру, який відповідає за грошово-кредитну ситуацію в країні», – зазначив Олександр Сугоняко.
Водночас голова правління Українського інституту соціальних досліджень ім. О. Яременка Ольга Балакірєва зазначила, що персона Гонтаревої може завадити Петру Порошенку обратися повторно на посаду президента України.
«Якби сьогодні Порошенко розпочав президентську кампанію на новий термін, то я б сказала, що рейтинг Гонтаревої впливає на його рейтинг, бо почалися б інформаційні вкидання про те, що вона його людина… Якби він сьогодні починав передвиборну кампанію, то це безперечно був би один із чинників, який впливав би на його рейтинг безпосередньо», – заявила Ольга Балакірєва.
Повністю позитивно діяльність голови Національного банку України Валерії Гонтаревої оцінює 1% українців. При цьому високий рівень обізнаності населення про діяльність голови НБУ позбавляє її шансів повернути довіру людей. Про це свідчать результати соціологічного дослідження «Ваша думка: жовтень 2016 року», яке провели Український інститут соціальних досліджень ім. О. Яременка і Центр «Соціальний моніторинг» на підставі опитування 1,5 тис. респондентів по всій Україні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас