Чим можна замінити російський газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим можна замінити російський газ

Енергетика
1526
В даний час багато країн поглядають у бік технологій для виробництва «зеленого» біогазу. Для виробництва біогазу можна використовувати: побутове сміття, кукурудзяний силос, курячий послід… Майже все, що викидає людина, можна переробити на біогаз, який допоможе українцям зменшити закупівлю російського газу.
Біогаз — це газ, що видобувається з біомаси. Він складається з метану, вуглекислого газу і невеликої кількості інших домішок.
Сучасні технології та біогаз — вигідне поєднання за всіма параметрами.
Чим можна замінити російський газ
При наявності біогазу можна виробляти електрику. Але виробляти «зелену» електрику тільки для особистих потреб невигідно.
Чим можна замінити російський газ
Європейський досвід: електрику продають державі — вона зобов’язана купувати її за тарифом вищим, ніж той, який встановлений для споживачів «традиційної» електроенергії.
Фахівці компаній Baker Tilly і PRO ENERGY досліджували, скільки тепла і електрики можна виробити з біогазу і зробили висновок: українцям вистачило б електрики, яку можна виробляти з сільгоспвідходів і енергокультур.
Потенційно Україна здатна виробити стільки «зеленої» електрики, щоб майже задовольнити потреби в ній — якщо використовувати всі потенційно можливі сільгоспвідходи і енергокультури для вироблення електроенергії.
Україна споживає 167 мДж електроенергії на рік, а може виробляти 150 мДж на рік.
Біогазом можна опалювати приміщення. При виробленні тепла 1 кубометр природного газу дорівнює 1,5 кубометру біогазу.
Наприклад, в місті Рівному на міському звалищі вже почали видобувати метан. Достатній для комерційного видобутку об’єм газу на звалищі сформувався вже через кілька років. Ще один плюс «зеленої» технології — відсутність пожеж на купах сміття.
Українським компаніям, в основному аграрним (у них достатньо сировини) пора починати масштабний видобуток біогазу, використовуючи європейський досвід.
Біогаз — це відстрочка глобального потепління, електрика в проводах, безвідходне виробництво для багатьох українських компаній, а місцями і тепло в будинках і на заводах.
За матеріалами:
businessviews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас