Вартість життя українця в середньому оцінюється на рівні $219 тис. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість життя українця в середньому оцінюється на рівні $219 тис.

Особисті фінанси
3128
Вартість життя українця в середньому оцінюється на рівні $219 тис. на підставі статистики загиблих у дорожньо-транспортних пригодах (ДТП) за 2015 рік, свідчать результати національного дослідження оцінки вартості життя і сукупних збитків держави від наслідків ДТП.
При цьому згідно з оцінкою, що враховує тільки офіційні дані щодо збитків держави від ДТП, вартість життя становить $79 тис. (1,7 млн грн) за оцінкою, що враховує збитки держави і домашніх господарств, – $177 тис. (3,9 млн грн), за узагальненою оцінкою соціально-економічних збитків валовим методом на підставі всіх наявних даних, – $400 тис. (10,5 млн грн).
“У нас дуже велика тіньова економіка і саме це дуже викривляє дані. Насправді, цифра могла б бути ще більшою, якби у нас було більше статистичної інформації і більше економіки було виведено з тіні”, – пояснила глава проекту Traffic Challenge Ольга Дробишева.
За результатами дослідження, середній загальний економічний збиток від ДТП в Україні складає 27,3 млрд грн ($1,25 млрд, або 1,45% ВВП країни). При цьому збиток держави – 10,6 млрд грн ($485 млн або 0,53%), збиток держави і домашніх господарств – 26 млрд грн ($1,2 млрд або 1,32%), валовий соціально-економічний збиток – 45 млрд грн ($2,07 млрд, або 2,5%).
Згідно з практикою страхових компаній, в обов’язковому страхуванні автоцивільної відповідальності (ОСЦПВ) на відшкодування моральної шкоди потерпілим у ДТП припадає лише 5% загальної суми страхового відшкодування.
“Життя і здоров’я” сьогодні відшкодовується тільки близько 5%, все інше – це матеріальний збиток. Має бути все навпаки”, – констатував президент Ліги страхових організацій України (ЛСОУ) Олександр Філонюк.
Як пояснила голова правління СК “Граве Україна” Наталія Базилевська, страховики не виплачують відшкодування за шкоду життю у разі ДТП тому що, у зв’язку з тим, що такі події тягнуть кримінальну відповідальність, їх винуватці, намагаючись уникнути можливих кримінальних процесів, погоджують з потерпілою стороною всі моменти щодо відшкодування у “нестатистичному порядку”.
Вона також зазначила, що в ЄС сума відповідальності за життя становить мінімум EUR2 млн, а в розвинених країнах досягає EUR15 млн.
У свою чергу О.Філонюк підкреслив, що поступове збільшення лімітів відповідальності по ОСЦПВ в Україні до рівня EUR1 млн можливе мінімум до 2025 року. Зараз активи і резерви українських страховиків не досягли рівня, що дозволяє здійснювати відшкодування на рівні СК країн ЄС.
Відзначимо, що за статистикою за 2015 рік, 14% смертей в Україні сталися внаслідок ДТП. У 17% всіх зафіксованих ДТП були потерпілі, з них 12% померли і 88% були травмовані. Найбільше в результаті ДТП помирають люди працездатного віку – від 20 до 45 років. При цьому чоловіків помирає у чотири рази більше, ніж жінок, травмується – у 19 разів більше.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас