НБУ має намір замінити Голову Комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ має намір замінити Голову Комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності

Казна та Політика
550
Національний банк має намір замінити Голову Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергія Рибалку. Регулятор вважає, що Сергій Рибалка непрофесійний, нездатний забезпечити ефективну роботу Комітету, перешкоджає розвитку фінансового сектора країни, а також має політичну заангажованість, повідомляє сайт НБУ.
Національний банк звернувся до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з відкритим листом з пропозицією замінити Голову Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергія Рибалку.
Питання і претензії у Національного банку не тільки до Голови Комітету, а й, в цілому до складу Комітету.
Сьогодні до складу Комітету входить народний депутат Леонід Клімов – колишній власник неплатоспроможного “Імексбанку”. Його борг перед державою становить не багато ні мало – 310 млн грн за кредитами рефінансування. На сьогоднішній день він намагається відсудити право неповернення коштів. За підрахунками Нацбанку, загалом заборгованість банку становить 340 млн грн.
Інший член Комітету – народний депутат Денис Дзензерський, компанії якого обслуговують борг перед банківськими установами на суму близько 9 млрд грн.
Інтереси окремих страхових компаній представляє також народний депутат Максим Поляков. За його ініціативою докорынно хочуть змінити законопроект № 2413 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг” (про розподыл функцій Нацкомфінпослуг між Національним банком і НКЦПФР, – ред.), який спрямований, зокрема , на створення ефективного нагляду за діяльністю ринку страхових послуг.
“Наявність таких членів у складі Комітету унеможливлює ефективне виконання покладених на нього функцій в інтересах розвитку всього фінансового сектора і споживачів фінансових послуг”, – резюмує НБУ.
Всього, на даний момент, у Верховній Раді зареєстровано одинадцять законопроектів, спрямованих на захист прав споживачів фінансових послуг, захист прав кредиторів і підвищення ефективності регулювання ринків фінансових послуг, прийняття яких затягується протягом багатьох місяців. Національний банк вважає, що без прийняття перерахованих законопроектів неможливо забезпечити розвиток ні фінансового сектора, ні економіки в цілому.
Як стверджують в НБУ, протягом року роботи Комітету у другому читанні був прийнятий тільки один законопроект, що входить в низку основоположних для реформи фінансового сектора країни – Закон України “Про фінансову реструктуризацію”. Ось уже півроку, як законопроект № 4529 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стимулювання кредитування в Україні)” очікує свого першого читання в парламенті.
 
У НБУ впевнені, що Голова Комітету також зловживає своїми посадовими можливостями для тиску на відомства, що відповідають за оздоровлення банківського сектора. Зокрема, на Наглядову раду з фінансової реструктуризації, метою якої є забезпечити врегулювання ситуації банків з проблемними кредитами підприємств-боржників і сприяти відновленню платоспроможності підприємств.
 
“Голова Комітету перейшов до відкритої брехні про діяльність Національного банку. Він висуває необґрунтовані звинувачення в тому, що голова Національного банку і його представники ігнорують засідання Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності. Насправді, представники Національного банку 28 разів брали участь в засіданнях Комітету за останні 12 місяців, в тому числі двічі – Глава Національного банку Валерія Гонтарева і 17 разів – заступники голови. При цьому більшість відвідувань представниками регулятора засідань Комітету відбувалися з ініціативи саме Національного банку – з 28 разів тільки 8 відвідувань здійснювалися на запрошення Комітету”, – констатує прес-служба НБУ.
 
Дана ситуація не обіцяє нічого хорошого як для НБУ, так і для вкладників банків. “Підрив довіри до Національного банку загрожує підривом довіри вкладників до банківської системи і довіри населення до національної грошової одиниці”, – запевняють в НБУ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас