Підсумки дня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки дня

Валюта
741
В "Енергетичній стратегії Росії до 2020 року" прогнозовані ресурси нафти РФ оцінюються в 44 млрд т, газу - у 127 трлн куб.м
Прогнозовані ресурси нафти в Росії оцінюються в 44 млрд тонн, газу - у 127 трлн куб.м. Такі дані містяться в документі за назвою "Енергетична стратегія Росії до 2020 року". Велика частина ресурсів нафти (приблизно 3/4) розташована на суші, ресурси газу розподілені приблизно нарівно між сушею і шельфом. На частку двох федеральних округів - Уральського і Сибірського приходиться приблизно 60% ресурсів нафти і 40% газу. З інших регіонів виділяється Далекий Схід - близько 6% прогнозованих ресурсів нафти і 7% газу.
Як відзначається в документі, стан мінерально-сировинної бази вуглеводної сировини характеризується зниженням розвіданих запасів нафти. Обсяги геологорозвідувальних робіт не забезпечують відтворення мінерально-сировинної бази нафтової і газової промисловості. Продовжує погіршуватися структура розвіданих запасів нафти. Відбувається випереджальна розробка найбільш рентабельних частин родовищ. Знову підготовлювані запаси зосереджені в основному в середніх і дрібних родовищах і є в значній частині важкоздобувальними.
Реекспорт російської нафти в Європу через Латвію почнеться з 150-300 тис.барр. за добу.
9 вересня 2003 р. підписаний контракт на суму 1.2 млрд дол. між групою компаній The Shaikh Ahmed bin Mohammed Al Qassimi (ОАЕ, емірат Шарджа) і компанією ADZ Trading про постачання на міжнародні ринки російських нафти і нафтопродуктів. Контракт передбачає початковий рівень постачань нафти в європейські країни в обсязі 150–300 тис.барр./сут. Передбачається, що надалі дія контракту буде поширена на ринки США і Мексики. Постачання будуть вироблятися через територію Латвії. Частки капіталу в контракті розподілені між договірними сторонами нарівно. ADZ Trading – змішане підприємство за участю німецького, британського і російського капіталу.
Фондовий ринок.
Росія.
Ринок сусідських акцій: котирування російських акцій протягом дня рухалися різноспрямовано, індекс РТС за підсумками торгів небагато підріс.
На фініші сесії в РТС ціна на акції РАО "ЄЕС Росії" знизилася на 2.79% - до $0.32, акції ЮКОСа подорожчали на 2.41% до $14.9, ЛУКОЙЛа - на 0.69% до $19.08, котирування Сургутнафтогазу знизилися на 0.07% і склали $0.424.
До вечора зведений індекс РТС підвищився на 0.6% у порівнянні з попереднім закриттям - до 541.35 пункту. Обсяг торгів на класичному ринку акцій склав $27.32 млн.
Як відзначили очевидці, у першій половині дня на ринку відзначався різкий ріст цін на акції ЮКОСа - до середини дня підвищення склало більш 4%. Можливо, попит на акції компанії був пов'язаний з оголошеними результатами оферти, однак цей ріст був хитливим. У порівнянні з позавчорашнім закриттям папери Юкоса залишилися в плюсі, але значно втратили позиції, досягнуті до середини дня. За нашими даними, активні продажі продовжилися вчора в акціях РАО "ЄЕС Росії". Яких-небудь негативних новин, здатних спровокувати падіння котирувань, що спостерігається в останні дні, на ринок не надходило. Швидше за все, якісь учасники просто вирішили вийти з паперів на цих рівнях.
Ми впевнені: ринок РФ зараз розривається від боротьби «биків» і «ведмедів», і ситуація настільки заплутана, що для її дозволу необхідні досить серйозні події, яких поки немає. До того ж російський ринок зараз втратив можливість реагувати на позитивні новини, що пов'язано з перекупівлею багатьох акцій. Інвестор-«бегемот» фіксує прибуток, продаючи великі пакети паперів. На цьому вже «потрапив» курс акцій РАО "ЄЕС Росії". Значне зниження котирувань було зафіксовано в секторі РАО "ЄЕС Росії" - акції енергохолдингу упали більш ніж на 2.8% на новинах про розгляд Держдумою звертання до Уряду РФ із вимогою відставки нинішнього глави РАО - А.Чубайса.
Акції ГМК "Норильский Нікель", Ростелекома і Сибнафти знизилися в середньому на 0.3-0.4%. Незначно знизилися котирування Сургутнафтогазу (-0.1%). Індекс РТС за підсумками дня додав 0.6% до рівня попереднього закриття, зафіксувавши на оцінці 541.35 пунктів. А от акції російської «нефтянки» вчора переважно росли, цього разу граючи проти ринку.Ситуація на сусідському ринку залишається досить складною - суперечливі новини, що надходять з корпоративного сектора, надають широке поле діяльності для ринкових спекулянтів. До того ж, поки ще немає основ говорити про те, що корекційна динаміка, що спостерігалася на ринку з початку тижня, цілком вичерпала себе. П'ятниця, швидше за все, також не внесе ясності в ситуацію на сусідському ринку.
Україна.
І знову на торгах у ПФТС корпоративні облігації були в передовиках. Нині угоди з паперами Київ-Конті Конті - Інвест склали 4 008 880 грн., позикові папери ТОВ Агропродукт взяли 853 727 грн. 18 коп., облігації Аркади-Фонду – 274 095 грн. 78 коп., ТОВ Синдикат – 60 307 грн. 50 коп.Як і позавчора, «активничали» «блакитні фішки», причому Укрнафта, акціями якої наторгували досить велику суму 1 491 940 грн. 44 коп., подешевіла на 50 коп. (до 22.50 грн.). Акції Центренерго навпроти, ледве подорожчали (до 1.2438 грн.). Угоди з ними склали 1 295 000 грн.Нарешті, папери Нижньодніпровського трубопрокатного заводу «взяли» 133 674 грн. 34 коп. Їхня ціна упала на 30 копійок.
Загальний денний «улов» склав 8 314 284 грн. 82 коп. А індекс ПФТС, завдяки зусиллям Центренерго, виріс до оцінки 63.04 пункту.
Валюта.
Росія.
Середньозважений курс долара з розрахунками Today за підсумками єдиної торгової сесії склав сьогодні 30,6326 RUR/USD. У порівнянні з попередніми торгами середньозважений курс долара США з розрахунками "сьогодні" (USD/RUB_UTS_TOD) за підсумками сьогоднішньої єдиної торгової сесії понизився на 210 пунктів (1 пункт відповідає 0,01 коп.). Мінімальний курс долара склав 30,6294 RUR/USD, максимальний - 30,6425 RUR/USD. Було укладено 642 угоди. Обсяг торгів склав $66,082 млн. Остання угода була зроблена за курсом 30,6375 RUR/USD.
До опівдня в першопрестольній котирування наявного долара для сум понад $1000 склали:
Краща покупка: 30,72 RUR/USD - АКБ "Перший Дортрансбанк";
кращий продаж: 30,72 RUR/USD - КБ "Емал".
Середня покупка: 30,68 (0,00) RUR/USD,
середній продаж: 30,74 (0,00) RUR/USD.
Оптимальні котирування обміну наявного євро для сум понад €1000 склали:
Покупка: 34,35 RUR/EUR - КБ "Совінком";
Продаж: 34,40 RUR/EUR - АКБ "Басманий".
У Москві на тамтешніх валютних торгах нині баланс: «зелень» і «дерев'яний» розійшлися мирно. За підсумками торгів п'ятниці курс долара не змінився, залишившись на оцінці 30,66 RUR/USD. Активність учасників була дуже низькою, ніяких активних дій вони не починали. В цілому представляється, що збереження курсу на поточному рівні цілком відбиває сформовану на ринку рівноважну ситуацію.
Останні на цьому тижні торги американською валютою в Росії підтвердили той факт, що ситуація на ринку стабілізувалася. За підсумками ЕТС із розрахунками "завтра" на 11.30 середньозважений курс долара не змінився щодо рівня вчорашнього дня, знову склавши 30 карбованців 66 копійок (точне значення - 30,659 RUR/USD). Проходили торги дуже спокійно, угоди відбувалися в діапазоні 30,645 - 30,685 RUR/USD. Активність учасників під кінець тижня ще більш знизилася - оборот двох сесій ЕТС до 11.30 не дотяг до 78 «лимонів зелені».
Рівень ліквідності банківської системи РФ залишається низьким - обсяг залишків на коррахунках кредитних організацій до п'ятниці зменшився на 4,6 млрд. до 91,1 млрд. руб., а залишки на депозитних рахунках скоротилися на 1,7 млрд. до 48,2 млрд. руб.
Ставки по короткостроковим МБК протягом останніх днів трималися на підвищеному рівні, не змінилася ситуація і сьогодні - вартість кредитів з ранку перевищував 10% річних, що говорить про високий попит, що зберігається, на карбованцеві ресурси.
Опубліковані вчора Центробанком РФ дані про обсяг ЗВР (величина резервів знизилася за попередній тиждень на $0,7 млрд. і на 5 вересня склала $62 млрд.) не піднесли сюрпризів - Банк Росії на початку вересня періодично здійснював валютні інтервенції, забезпечуючи плавне зниження курсу карбованця. У цілому, ситуація на валютному ринку наших дорогих сусідів в останні дні заспокоїлася, і поки не видно передумов до яких-небудь нових помітних рухів на ринку.
Україна.
Результат вчорашньої сесії доларової секції валютного міжбанку міг здивувати – НБУ «зачищав» ринок, викуповуючи «зайві» долари за курсом 5.3290 UAH/USD. Однак, звернемо увагу на ряд «ведмежих» факторів. По-перше, «у світі» євро вчора домінував. Це стримувало купівельний ентузіазм вітчизняних клієнтів, пресинг на «зелень» був нижче, ніж звичайно.По-друге, не виключена «агітаційна» робота з боку НБУ серед деяких банків з «проханням» не особливо наполягати з покупками на тлі «всенародного обговорення» ініціативи С. Тігіпко по частині дострокового повернення боргу МВФ. По-третє, зважаючи на все «потихеньку», поволі, на ринок безготівкового долара починає впливати фініш кварталу, що насувається, з неминучою (як перемога світлого майбутнього на всій планеті) звітністю. Високі «нічні» ставки на міжбанківському кредитному ринку непрямим образом свідчать про збереження визначеної «напряженки» на цій ділянці. Останнє аж ніяк не поліпшує настрою «зеленим» «бикам» міжбанку. У всякому разі, вони змушені час від часу «відпочивати».
Після незвично довгої преамбули повернемося до наших баранів. Сьогоднішня доларова сесія нічим не відрізнялася від вчорашньої. У всякому разі, у першій половині дня.
Ринок стартував зі звичного рівня 5.3320/5.3360 UAH/USD близько 10.00.ДО 11.15 котирування «розтяглися» до 5.3315/5.3360 UAH/USD, що непрямим образом підтверджує наші припущення, викладені в преамбулі.
Після обіду ситуація на міжбанку залишилася колишньою: легке домінування попиту, що до 14.20 матеріалізувалося у валютну інтервенцію: НБУ «залив» ринок відсутніми доларами за курсом 5.3365 UAH/USD.
На ринку наявних Дніпропетровська вчорашні торги завершилися котируваннями: 5.365/5.375 UAH/USD і 5.95/5.98 UAH/EUR. Тобто, незважаючи на виняткову «нервозність» української «готівки», динамічні зміни курсів у сусідньому Харкові і ренесанс євро «у світі», ні оборотами, ні «прогресивними» зміни курсу ринок батьківщини застою своїх дилерів не радував. Більшість валютників Дніпропетровська констатували низьку активність вчорашнього дня.
Сьогоднішня сесія почалася «одноманітно», з оцінки 5.365/5.375 UAH/USD і 5.95/5.99-6.00 UAH/EUR. Зниження курсу продажу євро стало природною реакцією на падіння обороту.
На тлі абсолютної бездіяльності «готівка» Дніпропетровська зустріла полудень і перерву на обід. Котирування ринку до 12.30 не змінилися: 5.365/5.375 UAH/USD і 5.95/5.99-6.00 UAH/EUR. Втім, у деяких оптовиків, схоже, почалися проблеми з гривней. Вони ледве знизили курс продажу долара: 5.365/5.373 UAH/USD.Після 14.30 картина на ринку не стала краще – повна бездіяльність і згідна нерухомість котирувань. Угод ні по «зелені», ні по евроналу не спостерігалося.
В інших регіонах України ринок наявних поводився по-різному.У Запоріжжі й у Донецьку за місцевою традицією маржа складала кілька копійок, страхуючи тубільних дилерів від несподіванок.
В Одесі, починаючи з вчорашнього вечора, спред також став дуже широким. У столиці «зелень» і євро залишилися на рівні вчорашнього післяобіду.
Крим також не балував розмаїтістю: тамтешні рівні ринку не змінилися.
До цього уик-енду, 12 вересня, на ринку наявних України сформувалися наступні котирування долара і євро: Харків - 5.38/5.39(з 13.00 - 5.37/5.38), євро – 5.95/5.98 UAH/EUR, Київ – 5.355/5.365, євро 5.92/5.97 UAH/EUR (з опівдня - 5.355/5.365, євро 5.93/5.98 UAH/EUR), Запоріжжя - 5.355/5.380, євро 5.93/6.00 UAH/EUR, Донецьк – 5.34-35/5.38-39, євро – 5.95/6.00 UAH/EUR, Одеса - 5.360/5.380-390, Сімферополь - 5.36/5.375, Феодосія - 5.355/5.37 UAH/USD, євро 5.92/5.96 UAH/EUR.
Торги безготівковим російським карбованцем на вітчизняному міжбанку сьогодні пройшли «під патронажем» «ведмедів. Незважаючи, до слова сказати, на ріст курсу карбованця в Москві на ранковій сесії.
Карбованцеві торги в Україні почалися з оцінки 0.1739/0.1742 UAH/RUR, причому «реальний» ринок почався аномально пізно, близько 10.00. До 11.10 спред розширився, немов учасники сумнівалися у виборі подальшого руху: 0.1739/0.1744 UAH/RUR(у відомому наближенні, це – повторення вчорашнього сценарію). Потім після опівдня карбованець пішов вниз (0.1737/0.1741 UAH/RUR), хоча і не так різко як вчора.
Незважаючи на відносну нерухомість ставок по гривневих кредитах overnight(з ранку і до опівдня - 7/9% річних), в атмосфері явно відчувалася напруженість. Думаю, провиною тому фініш, що насувається, III кварталу.Ризикнемо припустити всілякі «цікавості» на цій ділянці фінансового ринку починаючи з 20-их чисел вересня.
Прогноз.
Перспективи валютного ринку наявних України будуть багато в чому визначатися Рівнем довіри населення до дій влади, а точніше «менеджерському» професіоналізму в реалізації відразу декількох проектів: від формування бюджету-2004 до інтеграції в ЕЭП. Поки в останньому Кабмін виявив себе як дилетант і «питання не підготував» незважаючи на неабиякий часовий запас. Тому «адміністративний» натиск на «сумніваючих», як і всі попередні «мистецтва» підвищують шанси «биків». До того ж, зважаючи на все нинішній ріст євро вичерпав себе (власне, ця ВКВ зміцнювалася не відтого, що в Європі стало краще, а тільки тому, що в США виросло безробіття). Безготівковий долар де-юре залишиться стабільним, де-факто, попит до 20-их чисел вересня буде домінувати. З «перервами».
За матеріалами: Дмитренко Олександр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас