Офіційний курс буде іншим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Офіційний курс буде іншим

Валюта
2091
Національний Банк прийняв рішення змінити з 1 листопада підхід в розрахунку офіційного курсу гривні до іноземних валют. Відтепер розрахунок буде включати тільки угоди між банками, а також банками і Нацбанком.
На запит Finance.UA, директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко пояснив, з яких причин керівництво Національного банку прийняло рішення змінити підхід до розрахунку офіційного курсу гривні. За його словами, НБУ планує скасувати вимогу до банків оперативно реєструвати в Системі підтвердження угод (ВалКлі) інформацію про обсяги і курси угод банків з їхніми клієнтами. Банки будуть продовжувати оперативно реєструвати тільки міжбанківські операції.
 
“Інформацію про клієнтські угоди НБУ отримує з затримкою в один день зі Статистичної звітності банків і буде продовжувати отримувати. Для того, щоб офіційний курс продовжував відбивати стан ринку без затримки, його розраховуватимуть лише на підставі оперативної інформації про міжбанківські операції”, – заявляє він .
При цьому Сергій Пономаренко додав, що на значення самого офіційного курсу відмова від обліку операцій банків з клієнтами істотно не вплине.
“Різниця між значеннями курсів, підрахованих з їх урахуванням і без них, починається аж після четвертої цифри після коми”, – резюмує директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко.
Але що про це думають самі банки? Редакція Finance.UA опитала кілька фінансових установ, щоб зрозуміти загальну ситуацію на ринку.
Коментує Ігор Якобчук, директор департаменту казначейства Піреус Банку:
“У новій методиці розрахунку офіційних курсів НБУ включаються тільки угоди між банками, а також банками і НБУ. Оскільки з розрахунку виключаються операції, пов’язані з клієнтами, які мають значну частку в загальній сумі операцій, що впливають в даний час на розрахунок офіційних курсів, вплив решти складових в розрахунку офіційних курсів збільшується.
Це, наприклад, зробить офіційні курси НБУ більш чутливими до курсів, за якими НБУ буде проводити аукціони та інтервенції на міжбанківському валютному ринку”.
Коментує Катерина Володіна, директор департаменту операцій на фінансових ринках UniCredit Bank:
“Розрахунки з клієнтами так чи інакше близькі до розрахункових курсів між банками. Отже очікувати якихось значних змін не варто. Клієнти, як правило, стежать за ринком, і якщо курс міжбанку на рівні 25,65-25,70, то жоден імпортер не погодиться купувати безготівкові долари за курсом 26,00 (наприклад).
Ринок досить вузький, і всі активні учасники ринку “закривають” як експортерів, так і імпортерів максимально близько до реального ринку.
Розрахунок офіційного курсу буде грунтуватися тільки на курсі за міжбанківськими операціями між банками, а також банками і НБУ. В цьому є свій здоровий глузд: очистити курс від впливу “клієнтських курсів”.
Насправді, що ми мали до цього: клієнт-імпортер готовий купити валюту по 25,70 грн/дол., банк купив на ринку 25,69 грн/дол. Курс міжбанківської угоди 25,69 грн/дол., але при розрахунку курсу НБУ враховуються обидві угоди – міжбанк по 25,69 і курс закриття клієнта 25,70. Тобто курс включав в себе не тільки реальну вартість (на момент), але і маржу банку”.
Наскільки відрізнятиметься офіційний курс від готівкового?
У наших реаліях про це можна тільки здогадуватися.
Чи зміниться робота міжбанківського валютного ринку?
Ні, робота міжбанку залишиться без змін.
Коментує прес-служба Кредобанку:
“Суть зміни підходу НБУ до розрахунку офіційного курсу в тому, що з 1 листопада при розрахунку офіційного курсу враховуватимуться тільки результати угод купівлі-продажу валюти між банками і між банками і НБУ. Результати угод між банками і клієнтами виключаються”.
Завдяки цим змінам офіційний курс буде більш реально відображати саме міжбанківські операції. Після змін офіційний курс буде відрізнятися від готівкового приблизно так само, як і зараз. Особливих змін від нововведення чекати не варто, оскільки ця зміна методики є більше технічним спрощенням розрахунку. На роботу міжбанківського ринку вона практично не вплине.
На сьогоднішній день Національний банк щодня встановлює курс гривні до 25 іноземних валют. Надалі, в зв’язку зі змінами, Нацбанк щодня буде встановлювати офіційний курс гривні до валют 30 країн, найбільших торгових партнерів України за результатами I півріччя 2016 (в тому числі 20 валют, що входять до I групи Класифікатора), інших чотирьох валют з I групи Класифікатора, які не є валютами ключових торговельних партнерів, а також чотирьох банківських металів.
Матеріал підготувала Юлія Кузнєцова
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас