Боргова петля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боргова петля

Казна та Політика
1182
В Україні намітилася тенденція зниження зовнішнього боргу України. При цьому зовнішній державний борг продовжує збільшуватися. Тепер на кожного жителя України припадає близько 2700 доларів заборгованості перед іноземними кредиторами.
Валютний борг знижується, гривневий продовжує зростати
У 2016 році зовнішній борг став меншим на 3,7 млрд дол., або на 4%, і склав 115 млрд дол., повернувшись до рівня 2010 року. Пік заборгованості для України припав на 2014 рік, коли зовнішній борг досяг 142,1 млрд дол. Відтоді його рівень знизився на 27 млрд дол., або на 19%.
Боргова петля
Зовнішній борг банків цього року знизився на 2,3 млрд дол., або на 18%. Заборгованість корпоративного сектора зовнішнім кредиторам стала меншою на 0,8 млрд. дол., або на 2%.
При цьому, зовнішній державний борг збільшився до 44,3 млрд дол., в порівнянні з початком року приріст склав 0,8 млрд дол., або 2%. Таким чином, зниження зовнішнього боргу відбувається за рахунок зменшення зобов’язань банків та корпоративного сектору. А збільшується за рахунок зростання державних запозичень. Нарощуючи свої зобов’язання, уряд, таким чином, вирішує проблему дефіциту бюджету та обслуговування старих боргів.
За даними НБУ основною валютою, в якій Україна позичає на зовнішніх ринках, залишається долар США, на який припадає 75% всіх зовнішніх зобов’язань. Зниження курсу національної валюти автоматично призводить до зростання зовнішнього боргу в перерахунку на гривню.
А український бюджет, за рахунок якого відбувається повернення зовнішніх зобов’язань держави, наповнюється у гривні, банківський і корпоративний сектор також веде свою діяльність переважно в національній валюті. Тому для розуміння ситуації з зовнішнім боргом потрібно враховувати його зміни в перерахунку на гривню.
У 2016 році зовнішній борг, у гривневому еквіваленті, зріс до 2,9 трлн грн, приріст склав 332 млрд грн, або на 13%. Це означає, що боргове навантаження на країну не тільки не знизилося, але і значно зросло.
Ще більш динамічно зріс зовнішній державний борг. З початку року зовнішні зобов’язання держави зросли до 1,1 трлн грн, збільшившись на 174 млрд грн, або на 19%.
Динаміка зовнішнього боргу України за 2010 – 2016 р.
Зростання зовнішнього боргу в перерахунку на гривню також збільшує навантаження на економіку, і значно ускладнює завдання держави своєчасно і в повному обсязі оплачувати свої зобов’язання. У світовій практиці допустимим вважається рівень зовнішнього боргу, що не перевищує 60% ВВП країни. У 2016 році зовнішній борг країни склав 149% до рівня ВВП, що на 14% гірше показника минулого року. Щоб повністю розрахуватися із заборгованістю, Україні знадобиться працювати півтора роки, нікуди більше не відволікаючи ресурси.
Одним з показників спроможності держави управляти і обслуговувати зовнішній борг є достатність валютних надходжень від експорту товарів і послуг. Чим вище співвідношення зовнішнього боргу до експорту, тим складніше державі накопичувати валюту для оплати зовнішніх зобов’язань.
За прогнозами, у 2016 році рівень зовнішнього боргу в річному обчисленні в 3,5 рази перевищить надходження від експорту, що на 40% гірше показника минулого року. Таким чином, у поточному році значно знижуються можливості країни обслуговувати свої зовнішні зобов’язання за рахунок валютних надходжень від зовнішньоекономічної діяльності.
Боргова петля
Користь від зовнішнього запозичення може бути тільки в тому випадку, якщо залучені кошти використовуються для розвитку економіки та фінансування проектів, здатних надалі приносити прибуток бізнесу та надходження податків до бюджету. Банкам і комерційним підприємствам доцільно залучати зарубіжні кредити для розширення своєї діяльності, а ось уряду для скорочення дефіциту бюджету потрібно шукати джерела фінансування всередині країни.
Можна зробити висновок про те, що попри деяке зниження рівня зовнішніх зобов’язань, для України ситуація продовжує залишатися дуже складною, тому що:
  • зовнішній борг в перерахунку на гривню в 2016 році зріс на 13%;
  • розмір зовнішнього боргу за результатами року може перевищити ВВП України в 1,5 рази;
  • коефіцієнт зовнішній борг до рівня експорту зріс на 40%.
Подальше зростання зовнішніх запозичень може призвести до того, що країна зіткнеться з проблемою їх обслуговування. Зниження проблеми зовнішнього боргу необхідно вирішувати за рахунок збільшення економічного зростання та експорту, контролю над зростанням зовнішнього державного боргу, дефіциту бюджету і рівня девальвації національної валюти. Для вирішення проблем дефіциту бюджету уряду економічно більш вигідно залучати кошти всередині країни. Такий варіант хороший тим, що не збільшує грошову базу і не має валютних ризиків.
Всі країни світу – боржники
Більшість країн світу, і майже всі розвинені країни Заходу активно використовують зовнішні і внутрішні запозичення. За даними МВФ, рівень зовнішньої заборгованості країн світу в 2016 році перевищив 70 трильйонів доларів. Лідером за розміром зовнішнього боргу є США, зобов’язання яких в 2016 році перевищили 19,7 трлн дол., і досягли 115% від ВВП. Заборгованість Євросоюзу становить близько 14 трлн дол.
Відносно ВВП найвищий рівень боргу у: Ліберії – 606%, Мальти – 496%, Швейцарії – 417%, Сінгапуру – 346%. Найнижчий рівень боргу відносно ВВП у: Екваторіальної Гвінеї – 1%, Алжиру – 2%, Ірану – 4%, Нігерії – 5%, Китаю – 9%. Не мають зовнішніх боргів всього три держави: Бруней, Макао і Палау.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас