Обвал українського експорту: криза триває — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обвал українського експорту: криза триває

Казна та Політика
1695
Торговельний баланс України різко погіршився. Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало 1,47 млрд дол.
Експортне піке
У 2016 року сформувалася негативна динаміка погіршення ситуації в зовнішній торгівлі. За результатами восьми місяців цього року експорт з України склав 22,72 млрд дол., що на 9% нижче, ніж торік. Імпорт склав 24,19 млрд дол., або на 0,9% менше показника минулого року. Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі становить 1,47 млрд дол. Це набагато гірше показника минулого року, тоді сальдо було позитивним – 0,6 млрд дол.
Обвал українського експорту: криза триває
Тиск на економіку
Економіка України орієнтована на експорт. Експорт товарів і послуг відносно ВВП в 2015 році склав 53%. Це один з найвищих показників за останні 12 років, показує високий рівень залежності української економіки від ситуації на світовому ринку.
Падіння експорту на 9%, безумовно, негативно впливає на розвиток економіки, призведе до зменшення валютних надходжень, підвищить девальваційні та інфляційні очікування в країні. Погіршення балансу зовнішньої торгівлі стало однією з причин девальвації національної валюти, за останні два місяці курс гривні до долара знизився на 4%.
Сировинний глухий кут
Українські та зарубіжні експерти не раз звертали увагу уряду на структурні перекоси в економіці, переважання сировинної економічної моделі. За чверть століття Україна так і не змогла створити умови для розвитку високотехнологічних виробництв, з високим рівнем доданої вартості, орієнтованих не тільки на експорт, але і на внутрішнього споживача. Як показує світовий досвід, кризи в глобальній економіці значно менше впливають на високотехнологічні галузі, ніж на сировинні.
Сировинні галузі, як локомотив економічного зростання для нашої економіки, перестали виконувати свою роль після кризи 2008 року, коли почався довгостроковий тренд зниження світових цін на сировину.
Переважання сировинної моделі в нашій економіці характеризується: низьким рівнем доданої вартості продукції вітчизняного виробництва і зниженням рентабельності експортних сировинних галузей в період кризи на глобальних ринках. Яскравим прикладом такого стану речей може стати аграрний сектор. Попри хороший врожай і рекордні обсяги експорту в 2016 році, приріст галузі очікується незначний.
Зниження цін на олійні та зернові культури на 25% в червні-серпні стало причиною значного зниження доходу від продажів у рослинництві. Схожа ситуація складається і на ринку металу. Вартість арматури, катанки і прокату за останній квартал впала на 20%, що відчутно знизило доходи і рентабельність українських металургійних компаній.
Недостатній рівень конкурентоспроможності по ціні/якості і зниження ринкових цін призвело до поступового витіснення української металургії з перспективного китайського ринку. За даними Держстату за 7 місяців 2016 року експорт металургійної продукції знизився на 22,6%.
Приріст/падіння експорту товарних груп за сім місяців 2016 року
порівняно з аналогічним періодом 2015 року
Обвал українського експорту: криза триває
Імпортний тиск
Економіка України має також високу залежність від імпорту по більшості товарних груп: від сировини до готової продукції. Уряд не приділяє уваги розвитку виробництва для зниження рівня імпорту та насичення внутрішнього ринку.
В результаті такої економічної політики, починаючи з 2005 року, імпорт в Україну стабільно перевищує її експорт. За 12 років сумарний обсяг імпорту перевищив український експорт на суму 98,6 млрд дол. Що призвело до вимивання резервів Національного банку, збільшення зовнішніх запозичень з боку держави та корпоративного сектору.
Цю ціну, по суті, було заплачено за відмову від розвитку внутрішнього виробництва та імпортозаміщення.
Баланс зовнішньої торгівлі товарами в 2005 – 2016 р., млрд дол.
Обвал українського експорту: криза триває
Що призвело до зниження експорту
Погіршення торговельного балансу України у 2016 році пов’язане з різким зниженням експортних поставок великим торговим партнерам. Порівняно з минулим роком експорт у Росію знизився на 32%, Китай – на 26%, Туреччину – на 31%, Казахстан – на 48%.
За оцінками НБУ, торговельні обмеження з боку Росії в 2016 році призведуть до зниження експорту на 1,3 млрд дол. Також значно знизився експорт з України в країни СНД. Транспортні обмеження з боку Росії створюють перешкоди для українських експортерів, які торгують з країнами Центральної та Східної Азії, що призвело до зниження експортних поставок в цей регіон.
Прогнози на майбутнє
За оцінками експертів в 2016 році Україна експортує товарів на 34-34,5 млрд дол., що стане одним з найгірших показників за дванадцятирічний період. Таким низьким показник експорту був лише в 2005 році. Порівняно з 2015 роком очікується зниження рівня експорту за рік на 4 млрд дол. Поки будуть знижуватися світові ціни на сировину, сировинна економіка в Україні та її експорт і далі скорочуватимуться.
Поліпшення торговельного балансу до кінця року, швидше за все, не відбудеться, оскільки вплив несприятливої світової кон’юнктури та кризових явищ в економіці залишаються, а додаткових внутрішніх резервів для зміни ситуації поки не видно.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас